Monarquies
Societat 26/06/2023

Sarah Ferguson, intervinguda d'un càncer de mama

La duquessa de York ha explicat que li van detectar el tumor en una revisió rutinària i ha aprofitat l'avinentesa per reivindicar la necessitat dels controls mèdics periòdics

2 min
La duquesa de York, Sarah Ferguson

BarcelonaSarah Ferguson, coneguda popularment amb el nom de Fergie, ha estat diagnosticada amb un inici de càncer de mama gràcies a una mamografia rutinària. La duquessa, de 63 anys, ja ha estat intervinguda a l'hospital privat King Edward VII de Londres —centre de referència entre els membres de la família reial britànica— i actualment es recupera a Windsor.

El portaveu de l'exdona del príncep Andreu —germà petit de l'actual rei Carles III— va comunicar diumenge que l'operació s'havia "realitzat amb èxit". El missatge oficial també recalcava la "immensa gratitud" que Ferguson ha volgut expressar als professionals mèdics que han identificat la malaltia, que no presentava símptomes visibles. De fet, la importància de les revisions rutinàries ha estat una de les principals reivindicacions que ha fet la duquessa, també des del seu podcast Tea Talks with the Duchess and Sarah. Segons explica Ferguson, ha estat sotmesa a una mastectomia, una operació i un procés que assegura que vol explicar públicament per promoure que les dones facin controls mèdics.

Aquesta és la temàtica principal del tercer episodi del projecte personal de Ferguson i Sarah Thomson, amb qui comparteix el programa radiofònic. Ha estat a través d'aquest mitjà i a partir d'una conversa aparentment informal que la duquessa ha reclamat la importància de parlar sobre la malaltia: "Ho dic a la gent des d'aquí perquè vull que cada persona que escolti el podcast es faci una revisió i sigui examinada". El programa, enregistrat el dia abans de la intervenció i que inicialment s'havia d'estrenar dijous passat, finalment s'ha publicat aquest mateix dilluns al matí, un cop Ferguson ja ha estat traslladada per recuperar-se a la residència de Royal Lodge. La duquessa comparteix aquesta casa de Windsor amb el seu exmarit, amb qui manté una relació propera tot i haver-se separat el 1996 i els escàndols judicials i sexuals protagonitzats per ell. De moment, no s'ha informat si Ferguson haurà de sotmetre's a més tractaments en un futur.

Sarah Ferguson fa anys que està implicada en iniciatives per conscienciar sobre el càncer i els seus tractaments. L'any 2019, durant la gala anual de la Breast Cancer Foundation, a les Illes Caiman, va recordar que diferents membres de la seva família havien mort de càncer, com el seu pare, que va tenir un càncer de pròstata, i també el seu padrastre. Com que la malaltia la toca de prop, Ferguson col·labora des de fa 32 anys amb l'entitat Teenage Cancer Trust.

stats