Sant Sebastià alternatiu
Societat 19/01/2023

Sant Sebastià Alternatiu arriba a la 25a edició amb més de 30 actuacions musicals

Torna Sent Sa Bèstia, una proposta musical variada que tindrà cinc ubicacions autogestionades

4 min
Concert de Puñal a 'Sent Sa Bèstia'

PalmaLa festa alternativa de Sant Sebastià celebra enguany la seva vint-i-cinquena edició amb més força que mai. Es tracta d'una proposta musical variada que tindrà cinc ubicacions autogestionades i més de trenta actuacions, la gran majoria amb artistes i grups locals. Organitzada per una quinzena d'associacions i col·lectius, l'objectiu d'enguany és recuperar la festa a les places després de dos anys marcats per la pandèmia i enfortir el projecte.

Els inicis de la festa autogestionada

El Sent Sa Bèstia va néixer l'any 1996, quan les persones que integraven l'agrupació Maltepe Teatre i alguns veïns del barri de la Gerreria i la Calatrava començaren a organitzar un seguit d'actes alternatius a la programació oferta per l'Ajuntament de Palma. L'origen d'aquesta festa beu del moviment llibertari del finals dels anys 70 i principis dels 80 a Palma. Espais com el bar Talaiot Corcat i associacions com Terra i Llibertat o la mateixa CNT, entre d'altres, en són alguns dels precedents. Ara, des del mateix prisma, però amb una realitat actualitzada al context, les persones que integren la coordinadora de Sent Sa Bèstia aposten per una iniciativa que vol ser més que una festa. Segons han explicat alguns dels organitzadors a l'ARA Balears, l'objectiu actual d'aquest projecte és transmetre la idea que les iniciatives autogestionades també són possibles i fer valer la identitat d'un barri i d'un moviment contracultural que encara és viu.

Cartell del primer Sant Sebastià alternatiu

La plaça de Sant Jeroni va acollir la primera festa autogestionada, que posteriorment va córrer per diversos espais de Ciutat. Durant molts d'anys s'ubicà a les Voltes i en els darrers anys ha retornat a la barriada on va començar: la plaça de Quadrado, la plaça de Llorenç Bisbal i la plaça Nova de la Ferreria. Durant vint anys, aquest grup de veïns programà una festa que es convertí en una cita esperada per a moltes persones que volien gaudir d'aquesta festivitat al voltant de la figura del patró de Palma des d'una perspectiva reivindicativa. Grups musicals com Cerebros Exprimidos, Síndrome de Estocolmo, Bad Taste, Trau, Brut, Sangre en Polvo, Usura, Sweet Poo Smell, F/E/A, Saïm, Tigre, Puñal, Orden Mundial, Ley Mordaza, Ataque Preventivo i 13/14 han participat en qualque edició al llarg d'aquestes dues dècades.

"Va ser gràcies a aquesta iniciativa, entre d'altres, que a poc a poc s'anaren aconseguint espais on es pogueren desenvolupar activitats organitzades per i per a la gent del barri", explica un dels organitzadors de Sent Sa Bèstia, Lionel Bechara. Tot això va començar a decaure quan l'any 2015, i a conseqüència de la manca de relleu, les festes alternatives i autogestionades no tingueren continuïtat fins a l'any 2019, que sí que es pogué celebrar. El 2021 es va tornar a interrompre la festa a causa de la pandèmia i de les restriccions sanitàries i enguany tornarà a ser un dels escenaris de les festes de Sant Sebastià de Palma.

Concert de Puñal a Sent Sa Bèstia 2019

L'organització del Sent Sa Bèstia 2023 ha celebrat la implicació de totes les associacions, col·lectius i veïns que han fet possible que la festivitat torni a ser una realitat, però ha criticat el paper de l'Ajuntament de Palma i les poques facilitats i ajudes que els han donat per poder celebrar la festa. "La comunicació amb Cort i l'agilització dels tràmits ha brillat per la seva absència. De fet, l'única aportació del Consistori han estat uns banys portàtils que ha sol·licitat l'organització per l'elevada participació que s'espera". És l'única petició que han fet els organitzadors a l'ens públic a banda de tramitar els permisos corresponents", ha destacat des de l'organització.

Programació

Plaça de Quadrado

La plaça de Quadrado serà l'espai per al rock i la jam session. A partir de les 16 h amb Merkasur, La Caravana, Danïo, Dame Ke Fume, Fio Cannata i Joyful Sound amenitzaran la festa organitzada per L’Elèctrica Ateneu Popular, en la qual s'inclourà una crema de ninots a l'estil de les falles on els assistents podran cremar les seves pròpies figures de cartró o paper.

Programació plaça Quadrado

Plaça de Raimundo Clar

El reggae i l'ska marcaran el ritme de la plaça de Raimundo Clar, amb les actuacions de Randy (La Fista Calavera), Calee Arias Quartet, La Sekta i La Barraca. Una festa organitzada per Nou Circ Social Illes Balears que donarà el sus a les 19 h i que inclourà espectacles de circ i clown, a més dels tradicionals foguerons.

Programació plaça Raimundo Clar

Plaça Nova de la Ferreria

La ubicació del punk-rock serà la plaça Nova de la Ferreria a partir de les 17 h. Bomba X, Glass, The Cage, Fornaris (Menorca), La Flor Romanial, Seis Dientes (Eivissa), Dalla, Kotna (Menorca), Arruix i Crüa. Organitza La Última Trinchera.

Programació plaça Nova de la Ferreria

Plaça del Pes de la Palla

Una novetat és que també hi haurà una plaça per a la música electrònica. Els organitzadors d'aquest espai són Fukushima i Teipa Productions i actuaran els Djs Loiro, Bocabeats, Enjoy & Division, Rom + Un Southnormal i Nicolson. Els actes començaran a partir de les 19 h.

Programació plaça del Pes de sa Palla

Baluard del Príncep

Música electrònica i underground protagonitzaran la proposta que el col·lectiu A peu de Carrer organitza en el Baluard del Príncep. Acollirà les actuacions de Basha Stofah, Amoniako, Undercore, Vice, La Debs, Rastafairy, B.O.B. i Sabat & Lily & Aylin Aliwe.

Programació Baluard del Príncep
stats