Societat 14/09/2021

Sanitat forestal incrementa el nombre de caixes niu per a ratapinyades a les Pitiüses

Els quiròpters son un element clau en el control natural de plagues forestals

ARA Balears
1 min
Els nius que s'han instal·lat.

PalmaEl servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori, amb la col·laboració de la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes Balears (IRBI), ha instal·lat seixanta noves caixes niu per a ratapinyades a Eivissa i a Formentera. D’aquesta manera, el nombre total s’eleva a 176, 88 a cada illa, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat.

La ratapinyada és una espècie insectívora i és un element clau per garantir el control natural de plagues forestals com, per exemple, la de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). A més, és un depredador natural d’altres insectes voladors com els mosquits. La instal·lació de caixes niu permet, doncs, l’augment i estabilització de la població de quiròpters, que actuen com a control natural de les plagues forestals.

La processionària del pi fou declarada plaga forestal el 2016, a Formentera, mentre que a Eivissa tot i que està detectada des del anys setanta del segle passat, encara no ha estat qualificada com a tal. Les actuacions que s’han dut a terme durant els darrers anys per controlar aquest insecte defoliador consisteixen en l’eliminació de les bosses que les erugues teixeixen a l’hivern; la captura de papallones amb les trampes; la instal·lació de caixes refugi que afavoreixin la presència de quiròpters; el tractament aeri i el tractament terrestre puntual.

Sanitat forestal té previst intensificar, l’any que ve, a Mallorca i Menorca, la instal·lació de més caixes refugi per a quiròpters, principalment a les finques publiques que gestiona l’Ibanat.

stats