Salut

Sanitat ajorna (de moment) la baixa automàtica per l'onada de virus respiratoris

La ministra de Sanitat planteja ara una mesura "estructural" que no donaria temps a aplicar

ARA
2 min
Centre d'atenció primaria Manso

BarcelonaLa possibilitat que els malalts no hagin d'acudir als centres sanitaris per demanar la baixa haurà d'esperar, almenys de moment. Si bé durant el dia d'ahir la ministra de Sanitat, Mónica García, va proposar a les comunitats autònomes la possibilitat d'aplicar aquesta mesura, avui ha fet una passa enrere, després d'endur-se la negativa de la majoria dels dirigents. En una entrevista a Antena 3, la ministra ha assegurat que "volíem que en aquesta pandèmia de grip es pogués fer algun tipus de tràmit conjuntural, però ho estudiarem amb tranquil·litat i diàleg". Així, aquesta mesura, pensada per a moments d'alta saturació dels Centres d'Atenció Primària (CAP) no servirà per rebaixar l'onada actual.

García ha afegit que actualment ho estan "començant a estudiar" amb la resta de ministeris implicats i que, en cas que es decidís dur a terme una mesura "estructural" per "desburocratitzar l'atenció primària", s'hauria d'analitzar en el "si del diàleg". "Convencerem els agents socials que és una bona mesura", ha assegurat. De fet, aquesta mesura no va ser ben rebuda per gairebé ningú: per una banda, els sindicats la van titllar d'"irresponsable" i de causar "incertesa" en els treballadors, mentre que les patronals tampoc van mostrar-s'hi a favor.

Que la mesura que es planteja sigui de caràcter "estructural" és clau per entendre que no s'hi arribarà de cara a aquesta onada: s'espera que el pic de contagis arribi en les pròximes setmanes i un projecte d'aquestes característiques requereix molt més temps. Ara bé, encara hi hauria temps d'aprovar-ho com a mesura urgent via reial decret en cas que finalment el govern espanyol ho decidís.

Qui sí que es va mostrar a favor d'aquesta possibilitat va ser la conselleria de Salut, que la considera una bona opció per dessaturar la situació que es viu actualment en els CAP de Catalunya. L'objectiu de les autobaixes, que es basen en una declaració responsable per part del treballador, és evitar que els pacients s'adrecin a un centre de salut si no necessiten atenció mèdica i, així, estalviar la càrrega burocràtica que aquest tràmit suposa per als facultatius. En essència evitaria que el metge hagi de fer de validador administratiu.

Tendència ascendent

Les últimes dades del departament de Salut, evidencien que es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip, amb un nivell de transmissió alt. El pic estimat actual d’incidència és de 344 casos per 100.000 habitants, semblant al d’anys anteriors a la pandèmia. Pel que fa a la incidència del covid-19, la radiografia mostra un lleu descens amb 113 casos per cada 100.000 habitants. Els ingressos continuen augmentant, però a un ritme inferior que la darrera setmana: actualment hi ha 794 persones hospitalitzades a planta (+67) i 30 a l’UCI (+6).

L'activitat assistencial urgent es manté alta: els CUAP atenen més de 5.000 urgències diàries de mitjana i els hospitals, més de 10.000. Els darrers 30 dies l’activitat ha viscut un increment global del 5,2%, amb pics de fins al 9% respecte del mes anterior. On més s'ha notat la pujada d'activitat (+13%) és als CUAP i en els hospitals ho ha fet d'un 1,8%.

stats