Societat 12/10/2021

Els sanitaris que van tractar Pau Donés inauguren una escultura en homenatge a l'artista a Osca

Personal de diferents centres que el van atendre van formar part de l'acte, en què es van interpretar temes de Jarabe de Palo

2 min
'Eso que tú me das', de Jarabe de palo

BarcelonaProfessionals dels diferents centres sanitaris que van atendre al cantant de Jarabe de Palo, Pau Donés, durant els cinc anys que va conviure amb el càncer de còlon li han rendit un sentit homenatge a Montanui, el poble de la Ribagorça d'Osca on va néixer el pare del cantant. L'alcaldessa de la població, Esther Cereza, ha inaugurat un mirador i una escultura en memòria de l'artista acompanyada per tot el personal sanitari que va lluitar contra el càncer conjuntament amb l'artista. "Volem agrair als professionals sanitaris haver escollit Montanui per recordar la seva figura. El Pau havia estiuejat aquí i venia a inspirar-se per escriure les seves cançons, era un més del poble", va expressar Cereza en l'acte.

El productor de la banda de Donés, Micky Forteza-Rey, també va assistir a l'homenatge i va interpretar cançons de Jarabe de Palo com Me gusta cómo eres i també, al costat del cirurgià del Complex Hospitalari Moisès Broggi Domenico Sabia, va cantar Depende, Déjame vivir, Valiente i Eso que tú me das. Els professionals de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), el Complex Hospitalari Moisès Broggi i l'Institut Català d'Oncologia presents en l'acte van inaugurar una placa en record a Donés i van destacar la seva "generositat i valentia". "El Pau va sentir la necessitat d'ajudar la gent de dues maneres: desmitificant la malaltia i recaptant fons per a la investigació", va remarcar el cap del servei de cirurgia hepatobiliopancreàtica i trasplantaments de la Vall d'Hebron, Ramon Charco. A més, l'oncòloga de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron Elena Élez va elogiar la seva actitud positiva i va destacar que Donés "fins i tot va participar en estudis clínics que van permetre impactar de forma significativa en el pronòstic de la malaltia".

Escultura dedicada a Pau Donés a Montanui

Segons Pedro Barrios, excap de la unitat de cirurgia oncològica del Complex Hospitalari Moisès Broggi, "la determinació del Pau queda reflectida quan, a les 24 hores d'una cirurgia molt complexa i encara a la unitat de vigilància intensiva, el veies treballar en la que seria una de les seves últimes composicions". De fet, Barrios va afirmar que "per a ell era una obsessió guanyar-li un tros de temps més a la vida, malgrat les dificultats dels seus últims moments".

Donés va decidir passar els seus últims dies a la seva casa de la Vall d’Aran, on els professionals de l'Espitau Val d'Aran el van atendre. "Nosaltres el vam acompanyar en el procés de final de vida. Ell i la seva família, personalment, em van enriquir moltíssim", ha recordat un dels infermers, Sisco Maranges. Per finalitzar l'acte, celebrat ahir al vespre i que hauria coincidit amb el dia del 55è aniversari de Donés, el cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Vall d'Hebron i director del VHIO, Josep Tabernero, va agrair a l'artista "l'esforç" que va fer per "contribuir al finançament de la investigació fins als seus últims dies i convertir-se en la veu de molts pacients".

stats