Cas Hasél

Sàmper diu que "hi ha voluntat compartida de millora" en les actuacions dels Mossos

El conseller trasllada als sindicats la voluntat que es debati la revisió del sistema d'ordre públic

Nuria García Estella
4 min
Els Mossos d'Esquadra, actuant durant la manifestació per l'empresonament de Pablo Hasél a Barcelona

Reunió “positiva, franca i sincera” la que han tingut aquest diumenge el conseller d’Interior i els comandaments dels Mossos i els nou sindicats del cos, que havien demanat la trobada per deixar constància de fins a quin punt els agents se senten abandonats per l’equip polític que dirigeix Miquel Sàmper.

Acabada la reunió, que ha durat unes dues hores, Sàmper ha fet una compareixença sense preguntes, on ha assegurat que totes dues parts comparteixen la voluntat de millora de les actuacions dels Mossos, un altre cop qüestionades arran de la setmana de manifestacions en favor de Pablo Hasél així com la preocupació per l’existència d’una “violència extrema”.

El conseller ha explicat que els sindicats li han fet arribar el malestar per les seves paraules de dimecres, en què va apuntar a la reforma policial i els ha insistit que es referia a “una revisió del model de seguretat pública” però que en tot cas la seva voluntat és treure el cos del debat polític.

La trobada ha servit per acostar posicions i refer els ponts trencats després d’una setmana en què els Mossos han rebut crítiques i retrets, fins i tot per part de JxCAT , la formació del mateix conseller, i d’ERC, l’altre soci de govern, i s’han sentit abandonats i qüestionats.

Hores abans de la reunió, demanada de manera urgent pels sindicats, Miquel Sàmper ja havia afirmat que la reforma del model d'ordre públic s'ha de portar al Parlament i, segons ha dit, ha trobat una bona sintonia amb els Mossos, que entenen que la policia "ha d'exercir allò que vol l'entorn" i ara hi haurà 82 diputats (independentistes i comuns) que volen obrir el debat per abordar-ne els canvis. "Aquest debat és possible i és necessari", ha indicat Sàmper en la compareixença.

Una actuació polèmica

En declaracions a RAC1 el conseller s'ha referit al polèmic encapsulament dels manifestants per part de la policia catalana al carrer Gran de Gràcia. “El que em comenten és que presumptament s’estava intentant aturar el que passava a passeig de Gràcia, actes de vandalisme i pillatge, i van intentar-los dispersar. Hi havia quatre o cinc furgonetes de la Brimo, se’ls va pressionar perquè seguissin pujant i sembla ser que es van aturar. No tinc més informació però durant un minut va haver-hi ús de la força. El que sí que he preguntat i m’han dit és que no hi va haver cap lesionat", ha apuntat Sàmper, que ha estat clar quan ha dit que aquest tipus d'imatges "mai agraden".

Però des de Sanitaris per la República desmenteixen les paraules de Sàmper i asseguren que l'actuació policial sí que va deixar ferits per cops de porra i bales de foam. Des del centre Irídia ja es va denunciar ahir mateix que es va posar en perill els manifestants perquè els agents van acorralar-los i van provocar corredisses innecessàries.

"Vull destacar l’evolució de la gent que va començar aquestes manifestacions cap al vandalisme i el pillatge. Aquesta gent que hi havia a Gran de Gràcia va ser gent que venia d’aquests últims fets, no d’una manifestació. Tenien un carrer per seguir endavant, crec que a la dreta, i sembla ser que es van aturar. Però aquestes imatges no m’agraden, esclar que no m’agraden", ha afegit.

Després de la reunió amb els mossos, el conseller ha explicat la preocupació compartida amb l'increment del vandalisme i de la violència a les recents manifestacions. "El motiu [de les protestes] és el de menys, no tenim certesa si això s’acabarà o no s’acabarà", ha afirmat.

Miquel Sàmper, conseller d'Interior, durant l'entrevista a RAC1

El conseller d'Interior ha dit que no pot "estar satisfet" de cap intervenció quan han passat "coses lletges". "No estic content perquè estem en una setmana horrible quant a violència, perquè hi ha una noia ferida de gravetat que fins dimarts tenia una vida i ara en té una altra. Hem de seguir amb la investigació que vam obrir quan es va saber aquesta lesió, fer-ho de forma ràpida i transparent. Quan estigui tancada, aquesta noia tindrà al seu abast tota la informació".

"Em vaig quedar molt sol"

"Aquesta setmana hem passat de confondre l’exercici d’aquests drets fonamentals, legítims, a l’exercici de delictes. És bo situar el relat a la societat, perquè no hem confondre una cosa amb l’altra. El que hem viscut aquesta setmana no és dret de manifestació. Anar així a una comissaria dels Mossos d’Esquadra, o qualsevol altra institució de la Generalitat, és una cosa que no s’havia vist mai. Hem de reconvertir tot això cap a manifestacions pacífiques. No he estat capaç d’aconseguir-ho, ho vaig dir dimecres, dijous, divendres… Això ha degenerat cap a la idea que a les manifestacions es pot fer tot", ha apuntat Sàmper, que ha indicat que creu que es va quedar "molt sol".

"Hi ha hagut certes conductes no recriminatòries de com s’estaven exercint aquests drets aquests dies", ha afegit el conseller d'Interior, que ha fet una anàlisi: "La situació no és fàcil. Venim de tres anys a nivell social a Catalunya complicats, amb presos polítics i exiliats, amb la crisi econòmica, la pandèmia… És evident que tenim un sector de gent molt jove que han viscut tota la seva vida en una crisi econòmica increïble o bé amb la pandèmia. Tenim un problema social molt important".

38 detinguts en la cinquena jornada de protestes

En l'última protesta en suport a Pablo Hasél, d'ahir dissabte, en què a la capital catalana es van produir pillatges a comerços i vandalisme a la via pública, la policia va detenir 38 persones: 35 a Barcelona, dues a Tarragona i una a Lleida. D'aquests detinguts, 16 eren menors: 13 a Barcelona i tots els arrestats a Tarragona i Lleida.


stats