Societat 25/09/2020

Acaba el confinament a Son Gotleu

El Govern prorrogarà set dies més algunes de les limitacions que va començar a aplicar fa dues setmanes en aquesta àrea de Palma

Ara Balears/ Maria Llull
4 min
El batle de Palma, José Hila, i la consellera de Salut, Patricia Gómez

PalmaEls veïns de la zona bàsica de salut de Son Gotleu –la qual abasta els barris de Son Gotleu, Can Capes, la Soledat Nord i part de Son Canals– podran tornar a sortir i entrar de l'àrea delimitada amb restriccions sense una causa justificada. Així ho han anunciat aquest divendres la consellera de Salut, Patricia Gómez, i el batle de Palma, José Hila. Ambdós han destacat els bons resultats tant de les mesures restrictives que es varen començar a aplicar fa dues setmanes en aquestes barriades com del pla d'acció comunitària. El Govern també permetrà que tornin a obrir els llocs de culte i els gimnasos –aquesta mesura també s'aplicarà a Arquitecte Bennàssar i a Eivissa–, encara que no podran superar el 25% de la capacitat. Aquestes modificacions –les altres mesures continuen igual– entraran en vigor aquest dissabte a partir de les 22.00 hores.

Patricia Gómez ha destacat la millora de la situació epidemiològica en aquests quatre barris de Palma, els quals han passat d'una incidència acumulada de 290,14 casos positius per cada 100.000 habitants en els darrers set dies a 140,67, a data del 23 de setembre, amb una reducció del 48,41%. A més, la taxa de positivitat de les PCR que s'han fet la darrera setmana ha passat del 12,9% –l'11 de setembre– al 6,6% –el 23 de setembre–.

Barris de la zona bàsica de salut de Son Gotleu amb restriccions

Sobre el motiu per no aixecar les restriccions del tot, Gómez ha subratllat que la incidència acumulada a 14 dies encara és de 439,6 casos per cada 100.000 habitants. "Aquesta xifra multiplica per set el límit admissible, i per això no es lleva el conjunt de les restriccions", ha comentat la consellera, qui ha recordat que, malgrat que es torna a permetre la mobilitat lliure de les persones més enllà de l'àrea delimitada, es recomana "no fer desplaçaments innecessaris, limitar els contactes socials i intentar reduir-los als grups de convivència".

Pel que fa a les mesures que es mantenen, els bars i els comerços no podran superar el 50% de la capacitat i hauran de tancar com a màxim a les 22.00 hores. Als bars, no es pot consumir a la barra. També es manté la prohibició de fer reunions o trobades de més de cinc persones, si no són convivents. Els centres privats d'ensenyament continuaran sense poder superar el 50% de la capacitat, i els parcs, jardins i parcs infantils continuaran tancats, excepte si els ha cedit l'Ajuntament de Palma a centres educatius.

Sobre el pla d'acció comunitària que s'ha duit a terme a Son Gotleu, Gómez ha indicat que s'han visitat 81 persones a 36 domicilis. "Es va constatar que el 65% dels entrevistats complien amb les mesures i l'aïllament a casa i que la resta sortia de manera molt puntual", ha explicat. A més, 480 persones han rebut informació als punts habilitats per als ciutadans.

D'altra banda, José Hila s'ha mostrat satisfet perquè "les mesures han funcionat i els ciutadans d'aquests barris han complit les normes". El batle també ha assenyalat que l'operatiu municipal de 70 persones que es va posar en marxa la setmana passada continuarà en vigor els pròxims set dies. "S'ha demostrat que es pot actuar en un barri i disminuir els contagis", ha sentenciat.

Es podrà tornar a menjar als cinemes

A més, Gómez ha fet públiques algunes mesures que es començaran a aplicar a totes les Balears, com que es pugui tornar a menjar als cinemes, dur menjar a domicili més enllà de la 1 de la matinada o que es puguin fer competicions esportives a les platges de nit.

Quant a l'illa de Menorca, la bona situació en aquesta illa ha fet que el Govern permeti ampliar la capacitat de les terrasses dels bars i restaurants i dels mercats ambulants a un 75% del seu màxim. A més, es flexibilitzarà el règim de visites a les residències menorquines.

Les restriccions també es modifiquen a Arquitecte Bennàssar i Eivissa

Per part seva, la portaveu del Govern, Pilar Costa, ha anunciat a Eivissa que a partir d'aquest dissabte es duran a terme modificacions en les restriccions aplicades a les zones de Vila i Sant Antoni de Portmany per frenar l'avanç del covid-19. D'aquesta manera, l'Executiu permetrà l'activitat als centres esportius i llocs de culte, sempre que no se superi el 25% de l'aforament en aquests espais. Les noves mesures s'aplicaran també a la zona d'Arquitecte Bennàssar, a Palma, i entraran en vigor aquest dissabte a partir de les 22.00 hores.

El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, ha destacat que la taxa de positivitat a Eivissa és d'un 10%, la qual cosa representa el doble que al conjunt de les Balears, que és del 5%. No obstant això, Arranz ha destacat que la incidència s'ha reduït a la meitat a la zona de Sant Antoni i ha baixat dels 100 casos per cada 100.000 habitants.

Costa ha explicat també que durant la setmana que ve es faran més cribratges a les zones de Vila i també a Sant Antoni. Aquest cribratge poblacional de coronavirus ja va començar dijous en aquests dos nuclis d'Eivissa.

Barris afectats per les restriccions de Salut a la zona de salut bàsica de Sant Antoni.

Cal recordar que divendres passat es varen confinar les zones de salut bàsica de Sant Antoni de Portmany i l'Eixample i el Viver, a Vila, a més d'Arquitecte Bennàssar, on s'han estat aplicant les mateixes restriccions que a Son Gotleu. Ara, Salut ha modificat aquestes mesures, que tenen una durada 15 dies i l'objectiu de les quals és frenar la incidència del covid-19.

stats