Societat 27/02/2020

Salut prepara 50 professionals per atendre els casos lleus de coronavirus a domicili

Els 17 equips hauran acabat divendres la formació i es preveu que dilluns ja estiguin preparats

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaMig centenar de professionals mèdics repartits en 17 equips –8 a Mallorca, 4 a Menorca, 4 a Eivissa i 1 a Formentera– s'estan acabant de preparar per atendre, a ca seva, els pacients lleus que puguin donar positiu en coronavirus (SARS-CoV-2), tal com va avançar l'ARA Balears. Cada equip, tots formats per voluntaris, consta d'un conductor, un metge i una infermera i entre aquest dijous i demà divendres s'hauran acabat de formar. La Conselleria de Salut creu que dilluns ja estaran a punt per fer l'atenció domiciliària.

Per aquest motiu, Salut demana que qui hagi viatjat a zones de risc i tingui símptomes compatibles amb el coronavirus, com ara problemes respiratoris i febre, telefoni al 061 i no vagi a cap hospital. Si es considera que es troba en estat lleu s'enviarà un dels equips a ca seva, que li prendrà una mostra de saliva i fluids de la boca i la durà a analitzar al laboratori. Si el resultat és positiu però l'infectat està lleu quedarà a casa i l'equip mèdic en farà el seguiment perquè no s'alliberi de la càrrega de virus i durant un mínim de dues setmanes, període en el qual l'afectat haurà de quedar confinat a casa.

Aquesta manera d'actuar, segons el coordinador del Grup d'Investigació de Malalties Infeccioses de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba), Javier Arranz, pretén evitar sobrecarregar el sistema d'atenció primària i minimitzar el nombre de professionals en contacte amb la infecció.

Aquesta mena de mesures es prenen perquè la Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que encara es pot contenir el virus i evitar que es generalitzi, però no perquè sigui especialment perillós. Fonts de la Conselleria de Salut recorden que, amb els casos de fora de la Xina, s'ha comprovat que el coronavirus té una mortalitat del 0,7%, sempre en casos de gent gran o que ja tenia altres malalties. Només en l'última temporada de grip (2018-2019) varen ingressar a l'hospital Son Espases 52 pacients greus a causa d'aquest virus, i en varen morir 5.

La Conselleria de Salut insisteix que les màscares de paper que s'han exhaurit a totes les farmàcies no serveixen per protegir-se davant un possible contagi, i que és molt més eficaç rentar-se les mans sovint i a consciència. A més, ja ha posat en marxa una comissió informativa interdepartamental, que es reunirà la setmana que ve o l'altra, i que aplegarà representants de les conselleries d'Educació, Turisme, Administracions Públiques, Presidència i Mobilitat, a més de membres de la Delegació del govern espanyol a les Balears, els consells insulars, la FELIB i l'Ajuntament de Palma.

stats