Societat 13/08/2020

Salut farà proves massives als llocs amb més població afectada pel covid-19

Patrícia Gómez: "No queda més remei que tornar a les mesures restrictives"

M. Fuster
3 min
Una sanitària al Laboratori de Macrobiologia de Son Espases. / ISAAC BUJ

PalmaLa Conselleria de Salut es prepara per fer proves massives de coronavirus a les poblacions on es detecti una major afectació de covid-19. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha avançat que s'està estudiant incrementar les restriccions per prevenir el contagi del coronavirus després de tres dies seguits amb més de 200 nous positius. Aquest dijous s'ha informat de 264 nous casos, ahir dimecres 279 i el dimarts 228. "No queda més remei que tornar a les mesures restrictives", ha dit Gómez.

El nou cribatge poblacional començarà segons la conselleria en un parell de setmanes, i es treballarà sobretot amb la població que pot ser més vulnerable al contagi. Actualment, segons Arranz la mitjana d'edat de les persones que s'estan infectant són entre els 20 i els 40 anys. "A nivell nacional la mitjana és de 38 anys, quan fa uns mesos era de 70 anys", assegura el portaveu de Salut.

D'altra banda, el Govern balear limitarà els aforaments en determinades activitats i també a les reunions familiars i socials, on es localitzen la majoria dels brots, unes mesures que s'estan estudiant i que s'aprovaran dimarts que ve al BOIB. La consellera també ha apuntat que s'està estudiant si les restriccions es faran de manera diferent a les diferents illes. De fet, Gómez ha assenyalat que Mallorca està entre les zones d'"alt risc de contagi" i les altres illes no tenen aquesta categorització epidemiològica.

Actualment, segons el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de la Conselleria, Javier Arranz ha informat que hi ha 1.733 contagis actius, 120 ingressats als hospitals de les Illes i 17 perosnes a cures intensives i 1.613 ateses per Atenció Primària. També ha explicat que hi ha 19 brots nous aquesta setmana, amb 88 nous positius. La majoria s'han produït en reunions familiars i d'amics, un d'ells a una escoleta. En general, els brots, assegura el portaveu, són de poques persones, un màxim de quatre, però també se n'ha detectat un de 12 persones. Arranz ha assenyalat que "la major part dels pacients són al seu domicili sense símptomes o lleus" però ha remarcat que la detecció en augment de nous positius no és només perquè es fa una recerca activa, sinó també perquè les proves epidemiològiques indiquen que hi ha un major percentatge de positius, és a dir, més contagi. "No estam preocupats pel nombre, sinó per la tendència", afirma Arranz.

Gómez ha expressat la seva preocupació per l'evolució del coronavirus. "Estic quasi segura que aquesta malaltia pot donar sorpreses. D'aquí a 10 o 15 dies, alguns poden estar hospitalitzats i poden tenir conseqüències greus". També ha incidit en que hi ha dues persones d'entre 20 i 30 anys sense patologia prèvia que han estat ingressades recentment. Així ha aprofitat per fer una crida a la responsabilitat de la ciutadania en general "però sobretot dels joves que pensa qu pots er immune a la malaltia". De fet la consellera ha explicat que s'ha detectat el que sembla un nou brot, que encara no està comptabilitzat d'una reunió de joves a la platja, amb més de dotze positius.

La consellera ha indicat que Salut disposarà per la contingència que pugui presentar-se la suma de llits, en cas que fos necessari, de 1.411 entre públics i privats i 302 d'UCI. Ha recordat també Font que en els moments de màxima ocupació al març no es va arribar a utilitzar ni la meitat d'aquesta xifra i el 6 d'abril, el dia en què més ingressos va haver-hi a cures intensives hi havia 115 persones.

Salut estudia restringir fumar a la via pública

De moment, la conselleria de Salut està estudiant si aplica com Galicia la prohibició de fumar en públic si no es pot garantir. La consellera, Patrícia Gómez, és partidària d'una mesura que ha posat com a exemple de "bones pràctiques" que les comunitats i l'administració central han de compartir per a millorar la salut pública.

Registre de persones que incompleixen l'aïllament

La consellera Gómez ha assenyalat que quan el centre de Salut no troba a ca seva a la persona que està en aïllament avisa a l'112 perquè les forces de seguretat comprovin quin està el motiu. "La setmana passada vaig firmar dues resolucions adreçades als cossos de seguretat de personas positivas que no eren al seu domicili", ha dit la consellera, que ha assegurat que tot i que la persona hagi donat un primer negatiu si incompleix la quarantena, també està transgredint les normes i exposant la població a un risc de contagi.

stats