Societat 22/04/2020

Salut farà proves de coronavirus a tots els sanitaris

El cribratge es comença a fer als 3.360 professionals que tenen una major exposició al covid-19, entre els quals també hi ha el personal de neteja

M. F.
2 min
Un sanitari atén un malalt de coronavirus a l'UCI de Son Espases

PalmaLa Conselleria de Salut ha posat en marxa aquest dimecres un circuit per al cribratge i el diagnòstic del covid-19 dirigit als 18 professionals del Servei de Salut. Es tracta d'un estudi que es durà a terme en dues fases: en la primera es faran proves a 3.360 professionals, entre els quals hi ha els d'Atenció Primària, els dels hospitals, els del 061 i el personal de neteja dels serveis de salut, per la seva major exposició al SARS-CoV2, i en la segona es faran proves a la resta dels treballadors.

En aquesta primera fase es valora la situació d'un 18,05% del total de la plantilla, segons ha afirmat Eugènia Carandell, directora assistencial del Servei de Salut. "La idea és fer primer les proves a la gent que ha tingut més risc", ha dit. La directora general ha comentat que la durada d'aquesta etapa de l'estudi "depèn de la capacitat d'absorció que té cada punt per agafar mostres". En aquest sentit, assegura que les unitats covid-exprés fan unes 45 proves en un matí.

Carandell ha comentat que l'estudi el durà a terme el servei de riscos laborals. La directora general ha explicat que els treballadors han d'omplir un qüestionari per explicar si tenen símptomes de la malaltia i quins contactes ha tingut amb el virus per poder fer-ne una millor interpretació. Posteriorment, se'ls donarà una cita, en la qual els faran una prova PCR i una altra d'anticossos. La directora general ha comentat que "tot serà avaluat per un metge de prevenció de riscos, qui emetrà un informe amb una sèrie de recomanacions estàndards o el detall de com s'ha de fer l'aïllament".

Segons ha informat Carandell, els professionals als quals ja s'està donant cita fan feina en atenció hospitalària: el personal que pren mostres a les persones amb sospita o diagnòstic de covid-19 i el personal dels serveis i les unitats d'urgències, medicina intensiva (UCI), medicina interna, pneumologia, radiologia, anestèsia, oncohematologia i hemodiàlisi, atesa l'especial sensibilitat. També els que treballen a Atenció Primària: el personal de les unitats volants d'atenció a la COVID-19 (UVAC), dels serveis d'urgències d'atenció primària (SUAP), dels dispositius d'intervenció ràpida (DIR) i dels centres i de les unitats que atenen pacients amb sospita o diagnòstic de covid-19. També els sanitaris que fa feina a l'atenció urgent (061 i Gestió Sanitària i Assistencial de les Illes Balears) i tot el personal que hi fa una activitat assistencial directa. La primera fase inclou el personal de neteja que fa feina al Servei de Salut.

El circuit s'iniciarà a les gerències, que informaran els professionals respectius de la realització d'aquestes proves. Cada gerència disposarà d'una agenda específica i un punt de recollida de mostres. Abans de fer les proves, caldrà emplenar un formulari de consentiment informat. Els resultats s'enviaran a la Direcció General de Salut Pública i Participació.

stats