Salut detecta 35 brots nous de covid-19 a les Balears en una setmana

Només a la residència Bell Entorn de Sóller s'han identificat 34 positius per coronavirus

El portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern, Javier Arranz, ha informat aquest dijous que en la darrera setmana s'han detectat 35 brots nous de coronavirus –21 a les Pitiüses (17 dels quals a Eivissa i 4 a Formentera), 12 a Mallorca i 2 a Menorca–, que impliquen 157 positius entre tots i la vigilància de 178 persones més. D'entre els nous brots ha destacat el de la residència Bell Entorn de Sóller, amb 34 casos –25 entre residents i 9 entre treballadors–, que es va detectar arran d'una PCR que es va fer a un intern que s'havia d'operar.

Per la seva banda, el brot actiu a la residència Sèniors de Montuïri ha passat de 12 a 29. Fins ara, a les residències hi ha hagut 590 casos detectats, 109 dels quals han mort. 210 usuaris continuen amb el covid-19 actiu i 83 estan ingressats a hospitals. A la residència de Cala Estància ha mort una persona amb coronavirus. Cal recordar que tot just aquest dijous mateix s'ha comunicat que l'hospital de Son Espases ha habilitat deu llits de la segona planta de l'Hospital Verge de la Salut per als usuaris de les residències de gent gran que tinguin coronavirus.Aquest dijous s'han notificat 277 casos nous de coronavirus a les Balears respecte de dimecres i un total de 10.519 contagis detectats fins ara. També s'han donat un total de 8.208 altes, 196 més que ahir, dimecres, i un total de 260 morts, 4 més que dimecres, tot i que ahir mateix es varen notificar 5 defuncions que s'hauran d'anar verificant i afegint en el còmput durant els propers dies, segons fonts de Salut. Així doncs, segons les dades de Salut, ara hi ha 2.051 casos actius, 77 més que ahir. 

El Servei de Salut atén un total de 6.975 persones arran de la pandèmia, comptant-hi 325 positius detectats ahir amb PCR, –una part dels quals encara estan pendents de verificar, per això avui només s'han notificat 277 casos nous–. Del total d'atesos, 337 estan ingressats a hospitals –8 menys que ahir–, mentre que 58 –un més que ahir– són a Unitats de Cures Intensives. També hi ha 154 casos actius entre professionals sanitaris i 326 més en vigilància."Malgrat que podem ser moderadament optimistes, ens preocupa que des de fa diversos dies tenim un augment d'ingressos", ha declarat Arranz. El portaveu del comitè ha insistit que la major part dels brots s'han originat en l'àmbit social i familiar. Tot i això, ha reconegut que la principal "via d'entrada" del virus a les Balears és "el moviment de persones de països o comunitats d'elevada incidència", des del qual arriba a les Illes i després "es dissemina" entre la població.

Arranz també ha explicat que durant la primera onada de la pandèmia la mitjana de la durada dels ingressos als hospitals era de 12,5 dies i a les UCI de més de 25 dies, mentre que ara és de 6-6,5 dies i 12,5 dies, respectivament. Aquesta variació, ha explicat, pot ser per diversos factors. "Ara afecta gent més jove i els casos greus no són tan freqüents", ha dit, però també ha afegit que també hi ha alguns tractaments a l'abast, mentre que durant la primera onada no era així.

Arranz ha destacat, a més, que entre avui i demà es posa en marxa un nou telèfon d'informació a disposició dels joves menors de 18 anys, sobretot enfocat a estudiants i enfocat a dubtes i consultes amb relació a les escoles i l'ensenyament. El telèfon és el 900 700 222.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF