Societat 17/01/2021

148 illencs ja han rebut la segona dosi contra el covid-19

Actualment, un 65% dels treballadors de les residències de les Illes s'han vacunat, però Salut espera incrementar el percentatge en les pròximes setmanes

Ara Balears
4 min
Avelina Serrano, de 94 anys i usuària de la residència des de 2017, és la primera persona en rebre les dues dosis contra la covid-19 a les Illes Balears.

PalmaLa Conselleria de Salut ha iniciat aquest diumenge la vacunació de la segona i darrera dosi contra el covid-19. La campanya ha començat a la residència de gent gran Oms-Sant Miquel de Palma, on s'han vacunat el 90% dels residents i el 88% dels treballadors, quan es compleixen tres setmanes exactes de l'administració de la primera dosi.

Segons ha explicat la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat del Servei de Salut de les Illes Balears, Angélica Miguélez, aquest diumenge 87 treballadors i 61 usuaris de la residència de Palma han rebut la segona dosi, i s'espera que d'aquí entre 7 i 15 dies estiguin immunitzades contra el coronavirus.

La campanya continuarà durant la setmana a mesura que es vagin complint els 21 dies del primer vaccí a cada residència. Són 57 residències a totes les Illes. Fins avui s'han vacunat 5.974 persones de centres de gent gran i discapacitats a Mallorca; 742 a Menorca i 952 a Eivissa. La xifra global és de 7.668 persones. Angélica Miguélez ha explicat aquest diumenge que l'objectiu és que en tres setmanes els usuaris i treballadors de les residències de les Balears que es vacunaren durant les primeres setmanes rebin la segona dosi i s'aconsegueixi la immunització màxima contra el covid-19.

Miguélez ha recordat, també, que actualment totes les residències de les Illes Balears ja han rebut la primera dosis de la vacuna contra el coronavirus, excepte la Senior Pollença i la residència de persones amb discapacitat Costa Brava, on està previst que aquest dilluns s'administrin les primeres dosis de la vacuna tant als seus usuaris com als treballadors.

La subdirectora d’Atenció a la Cronicitat del Servei de Salut de les Illes Balears, Angélica Miguélez,

En aquesta segona ronda de vacunació, també tindran l'oportunitat de rebre la primera dosi aquelles persones -tant treballadors com usuaris- que no ho varen fer durant la primera fase, o bé perquè no eren en els centres en aquell moment o perquè no hi varen donar el consentiment.

En aquest sentit, la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat del Servei de Salut ha destacat que molts treballadors que inicialment no volien rebre la vacuna ara sí que autoritzen els sanitaris a administrar-los les dosis. "Al començament de la campanya de vacunació molta gent tenia por; les mentides d'internet i les xarxes socials varen fer molt mal i van frenar la vacunació. Ara, que la gent ha vist que tot el que es deia era fals, sí que vol rebre la dosi i el percentatge de vacunats ha augmentat", ha remarcat Miguélez.

En aquest sentit, la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat del Servei de Salut de les Illes Balears ha informat que actualment un 65% dels treballadors de les residències de les Illes s'han vacunat, però Salut espera incrementar el percentatge en les pròximes setmanes. "A algunes residències tots els treballadors s'han vacunat, però en altres només ho han fet el 40%. El nostre objectiu és que aquests percentatges augmentin i almenys a totes les residències hi hagi un 75% de vacunació aconseguir la immunitat màxima a les residències de les Illes", ha sentenciat.

D'altra banda, Salut ha informat que ja han rebut la primera dosi 5.985 professionals sanitaris i no sanitaris de primera línia covid: 4.632 a Mallorca, 679 a Menorca i 663 a Eivissa i Formentera. Aquestes xifres signifiquen el 81,4% dels 7.337 professionals a la xarxa sanitària pública i privada a les Illes Balears. Són persones que fan feina en els serveis d'urgències, radiologia, pneumologia, microbiologia, medicina interna, UCI, laboratoris, transport urgent i serveis essencials.

Campanya de vacunació a les Illes

En conjunt, a les Illes Balears s'han administrat un total de 13.642 primeres dosis: a 10.606 persones a Mallorca; a 1.421 a Menorca i a 1.615 a Eivissa i Formentera. L'Arxipèlag ha rebut fins ara 18.690 dosis de la vacuna de Pfizer i 600 de Moderna. Cal recordar que Espanya rebrà només el 56% de les vacunes de Pfizer la setmana que ve. L'empresa nord-americana limitarà els enviaments a tot Europa mentre mira d'ampliar la producció a Bèlgica.

Fonts de la Conselleria de Salut asseguren que el canvi no afectarà el calendari de vacunació, perquè l'estratègia del Govern va ser guardar les segones dosis per als usuaris i treballadors de les residències. Caldrà veure, però, com aquesta reducció afecta el ritme de vacunació de la resta de professionals de la salut.

Pfizer només ha dit fins ara que es tracta d'una reducció temporal que afectarà tota la UE mentre reorganitza la producció per augmentar la seva capacitat aquest any dels actuals 1.300 milions de dosis a 2.000 milions. A més, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va assegurar que totes les dosis garantides per al primer trimestre seran lliurades en aquest període acordat.

El ministre espanyol de Salut, Salvador Illa, també va treure importància a l'anunci de Pfizer perquè, segons va afirmar en roda de premsa, la darrera setmana de gener la xifra de dosis subministrades per l'empresa tornarà a ser la prevista inicialment i fins i tot augmentarà. Fins ara, Espanya rebia 350.000 dosis a la setmana, i a les Balears n'hi tocaven 5.850.

Cal dir que, tot i que les Balears ja tenen els primers vacunats definitius contra el covid-19, la immunització més alta no arriba fins al cap d'uns deu dies d'haver rebut els dos vaccins. A més, els científics remarquen la importància de continuar portant mascareta i no abaixar la guàrdia en les primeres etapes de la vida postvacunació. El motiu principal és que encara no hi ha una immunització de grup i, per tant, el virus continua circulant.

Efectes de la vacuna

La subdirectora d'Atenció a la Cronicitat del Servei de Salut de les Illes Balears, Angélica Miguélez, ha explicat que de moment cap dels illencs que han rebut la vacuna contra el coronavirus ha tingut efectes secundaris importants. Minguélez ha explicat que només una usuària d'una residència de gent gran va tenir febre per sobre dels 38 graus després de rebre la primera dosi de la vacuna, però que ja es troba bé. Les resta de persones que s'han vacunat contra el coronavirus han tingut els efectes "habituals". Dolor al braç i febrícula han estat els efectes més recurrents entre els vacunats. "La vacuna contra el coronavirus té, per ara, menys efectes secundaris que la de la grip", ha sentenciat Miguélez.

stats