Societat 09/09/2020

El Govern balear confina quatre barris de Palma

Les mesures per frenar el covid-10 s’aplicaran a partir de divendres a les 22.00 h a la zona bàsica de salut de Son Gotleu, que també inclou els barris de Can Capes, la Soledat Nord i una part de Son Canals

Maria Llull
3 min
Aquestes són les zones de Palma afectades pel confinament del Govern

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, ha anunciat aquest dimecres que el Govern confinarà la zona bàsica de salut de Son Gotleu, la qual inclou quatre barris de Palma, per tal de frenar la incidència del coronavirus a una de les àrees de Mallorca més castigades per la pandèmia. Gómez ha comparegut per explicar les mesures juntament amb el batle de Palma, José Hila, i ha indicat que aquesta zona bàsica inclou, a més de Son Gotleu, Can Capes, la Soledat Nord i una part de Son Canals. Les limitacions entraran en vigor divendres a les 22.00 hores i tindran una vigència de 15 dies.

"Aquestes mesures s'han pres segons criteris epidemiològics i assistencials", ha dit Gómez. "Aquesta zona bàsica té la transmissió comunitària més elevada de les Balears. La incidència dels darrers set dies a data del 5 de setembre era de 496 casos per cada 100.000 habitants", ha explicat, i ha destacat que aquesta xifra triplica la incidència de Mallorca, que és de "188 casos per cada 100.000 habitants". Un 18,14% de les PCR que s'han fet en aquests barris ha estat positiu.

Els gairebé 23.000 habitants de les quatre barriades no podran sortir del perímetre on s'apliquen les limitacions més que per causes justificades: anar a fer feina, a escola, al metge o desplaçar-se per cuidar un familiar, o per anar al banc o fer algun tràmit oficial o administratiu. Malgrat que no estarà prohibit sortir de casa, la recomanació de Salut és quedar-hi com més temps millor i no fer desplaçaments innecessaris.

A més, estaran prohibides les trobades i reunions de més de cinc persones –si no són convivents– tant a les cases com als espais públics. Aquesta restricció inclou els casaments, les cerimònies religioses –llevat dels funerals i vetles–, les celebracions i la pràctica de qualsevol esport. Això sí, la limitació no afectarà els centres de treball ni el transport públic.

Els comerços, bars i cafeteries hauran de reduir la capacitat al 50%, i s'hi haurà de respectar en tot moment la distància de seguretat d'1,5 metres. Només hi podrà haver cinc persones com a màxim a cada taula i el consum a la barra no estarà permès. A més, tots els negocis hauran de tancar a les 22.00 hores com a màxim. També s'establirà un horari durant el qual les persones majors de 65 anys tindran prioritat.

Les acadèmies, autoescoles i centres d'ensenyament i formació privats podran continuar amb les activitats presencials sempre que no superin el 50% de la capacitat. Els grups màxims hauran de ser de cinc persones, sempre mantenint la distància de seguretat i complint amb les mesures obligatòries.

D'altra banda, Salut també suspendrà l'activitat dels gimnasos i els centres esportius, com també als parcs, jardins i locals d'oci per a infants. Els espais que Cort hagi cedit a les escoles per dur-hi a terme l'activitat docent quedaran fora d'aquesta limitació.

Les noves restriccions se sumen als cribratges estratègics que es duen a terme en aquestes zones de Palma i la posada en marxa del pla d'acció comunitària a Son Gotleu, l'objectiu del qual és sensibilitzar els ciutadans sobre la importància de complir les mesures de prevenció i identificar les necessitats específiques de les persones afectades pel covid-19.

Gómez també ha justificat la decisió de Salut d'aplicar noves restriccions a aquests barris amb raons assistencials. "El centre de salut de Son Gotleu és un dels que té més pressió", ha dit. La consellera també ha explicat que a Son Llàtzer –l'hospital de referència per a aquesta zona– hi ha hagut un important increment d'hospitalitzacions durant el darrer mes: s'ha passat de 6 a 49 ingressos i de 4 a 11 pacients a l'UCI.

D'altra banda, José Hila ha destacat que aquests barris tenen una elevada densitat de població –més de 300 habitants per hectàrea– i que la mida de molts habitatges dificulta encara més que els infectats i els contactes estrets facin els aïllaments com cal.

Hila ha assenyalat que Cort reforçarà la neteja i la desinfecció a les zones confinades i que l'àrea de Benestar Social ajudarà les persones que ho necessitin, ja sigui per problemes amb el confinament o per fer front a les dificultats econòmiques provocades pel coronavirus.

Zona afectada

El perímetre on es farà efectiva a resolució està conformat per l'espai entre els següents carrers:

  • Via de cintura (Ma-20), des de la confluència amb el carrer d’Aragó fins a la confluència amb el carrer de Manacor.
  • Carrer de Manacor, des de la confluència amb la via de cintura (Ma-20) fins a la confluència amb el carrer dels Reis Catòlics.
  • Carrer dels Reis Catòlics, des de la confluència amb el carrer de Manacor fins a la confluència amb el carrer d’Aragó, amb la inclusió de la plaça de Miquel Dolç.
  • Carrer d’Aragó, des de la confluència amb el carrer dels Reis Catòlics fins a la confluència amb la via de cintura (Ma-20).

stats