Societat 06/09/2019

Els Ruiz-Mateos tornaran a ser jutjats a Palma per estafa

Els fills de José María Ruiz-Mateos s'enfronten a una condemna de 6 anys de presó

Ara Balears
2 min
Els germans Ruiz-Mateos, asseguts al banquet dels acusats.

PalmaEls sis fills de José María Ruiz-Mateos, actualment empresonats per estafa, seran jutjats de nou a Palma des de dilluns acusats de cometre el mateix delicte, al costat del seu pare i dos testaferros també encausats, en deixar de pagar gairebé 14 milions d'euros per un hotel a Mallorca.

Zoilo, Alfonso, Pablo, Javier, José María i Álvaro Ruiz-Mateos Rivero, juntament amb els seus presumptes còmplices Nicolás Faure i Zoilo Pazos, s'enfronten a peticions de condemna de 6 anys de presó i al pagament solidari de 13,9 milions d'euros i 54.000 euros de multa cadascun.

Els Ruiz-Mateos compleixen pena de presó des de final de l'any passat, després que el Tribunal Suprem rebaixàs a 2 anys i mig de presó les condemnes de 5 anys i 11 mesos i 6 anys i mig que l'Audiència de Palma els va imposar per estafa en la compra dels hotels Beverly Platja Peguera (Mallorca) i Beverly Park Maspalomas (Sant Bartolomé de Tirajana, Las Palmas).

En aquesta ocasió, seran jutjats una altra vegada per l'Audiència de Palma acusats d'estafa agreujada per deixar de pagar 13,9 dels 23,6 milions d'euros pactats per la compra al Grup Miralles de l'hotel Eurocalas, a Cales de Mallorca (Manacor). Segons l'escrit d'acusació de la Fiscalia, redactat sense tenir en compte els antecedents penals de la darrera condemna als Ruiz-Mateos, els germans i el seu pare, mort el 2015, van participar en la compra de l'establiment, signada al maig de 2006, mitjançant avals personals per 24 milions d'euros. L'acusació pública considera que van ometre de manera deliberada la seva insolvència, aprofitant-se de la credibilitat personal de la família i empresarial de Nova Rumasa, tot i que cap d'ells no tenia ni té cap actiu a nom seu.

El preu de venda va ser de 23,6 milions, dels quals van pagar inicialment 789.000 euros i van quedar pendents 22,8 milions. Segons les acusacions de la Fiscalia i particular, als pocs mesos de l'operació, van deixar de pagar les quotes mensuals i van al·legar un puntual problema de tresoreria. La informació econòmica, financera i l'aparent solvència dels avalistes va ser falsejada amb l'únic propòsit de dur a terme l'estafa, sostenen.

Al novembre de 2006, dues persones que van actuar com a intermediaris dels Ruiz-Mateos van hipotecar l'hotel per 25 milions, un préstec que van subrogar dues vegades al maig de 2008 per 20 milions en entitats diferents, la qual cosa impossibilitava complir una clàusula resolutòria del contracte de compravenda per retornar l'hotel al seu primer propietari lliure de càrregues.

En haver deixat de pagar i mitjançant aquestes operacions hipotecàries, va ser inviable la continuïtat de l'hotel Eurocalas, incapaç de generar els recursos suficients per fer front a aquest endeutament.

Al gener de 2011, els acusats i l'antic propietari de l'hotel van renegociar el pagament, rebaixaren la quota mensual durant dos anys i modificaren un dels avals a una altra empresa del grup Nova Rumasa, Clesa. Al febrer d'aquell mateix any, els Ruiz-Mateos van fer pública la seva situació i, dos mesos després, Nova Rumasa va sol·licitar el concurs voluntari de creditors.

L'escrit d'acusació particular detalla que al querellant li van lliurar una memòria de 2009 amb previsions milionàries per a 2010, quan les seves empreses estaven ja a prop de la fallida. Calculen que dels 23,6 milions del preu de venda se n'han pagat 10,8 i en queden pendents 12,8, a més de més de 507.000 euros d'interessos per la devolució de pagarés, Així, xifren l'estafa en 13,3 milions, als quals afegeixen les actes d'Hisenda, fins a 13.931.087 euros.

stats