Rubiales

Rubiales va prohibir un partit de la selecció catalana femenina

El president de la Federació Catalana de Futbol (FCF), Joan Soteras, va cancel·lar l'amistós per petició de l'aleshores president de la Federació Espanyola (RFEF)

2 min
Soteras acompanya Rubiales en la seva primera visita a la FCF

BarcelonaEl 22 de setembre del 2022 està assenyalat en vermell al calendari perquè marca l’inici del conflicte entre la RFEF i bona part de les jugadores internacionals. Aquell dia, la bústia de la Federació va rebre un grapat de correus idèntics procedents de quinze futbolistes de la selecció espanyola en què anunciaven que estaven afectades emocionalment per la situació que estaven vivint i que, mentre no es revertís, renunciaven a jugar amb la selecció espanyola. La RFEF va respondre-hi amb vehemència, afirmant que no permetrien que les jugadores qüestionessin la continuïtat de Jorge Vilda i el seu cos tècnic. La guerra freda entre Rubiales i les quinze rebels s’havia convertit en conflicte públic.

Aquell mateix dia, la Federació Catalana de Futbol (FCF) anunciava el retorn de la selecció femenina després de 3 anys d’absència. Joan Soteras, president de la FCF, confirmava que Veneçuela seria la rival de les catalanes i que el partit estava previst que se celebrés la primera quinzena de novembre. Aquell període coincidia amb les dates FIFA destinades a les seleccions absolutes i Espanya tenia programats dos partits contra el Japó i l'Argentina. Soteras també va comunicar que el partit contra la selecció sud-americana no seria l’únic: Catalunya disputaria un altre amistós de cara al segon trimestre del 2023.

La tupinada de les eleccions de la FCF com a excusa per amagar l'ordre de Rubiales

L’11 d’octubre, la FCF va sorprendre tothom cancel·lant el Catalunya-Veneçuela. Soteras va argumentar que “les circumstàncies del context" no permetien "la celebració del partit”. Aleshores, la Federació Catalana estava a l’espera que el Tribunal Català de l’Esport (TCE) resolgués si les eleccions del 26 de maig de 2022 eren vàlides, perquè Àlex Talavera i Juanjo Isern, els altres dos candidats, van denunciar múltiples irregularitats el dia de les votacions.

L’excusa de Soteras no tenia cap relació amb el futbol femení, però la seva justificació va ser definitiva. La realitat, en canvi, era ben diferent. Luis Rubiales, aleshores president de la RFEF, tenia una patata calenta: les quinze amotinades es mantenien fermes en les seves demandes, però ell no estava disposat a deixar de banda el seu amic Jorge Vilda. En aquesta conjuntura, el partit entre Catalunya i Veneçuela era un mal de queixal perquè Xavi Llorens, seleccionador català, hauria convocat Aitana Bonmatí, Andrea Pereira, Laia Aleixandri, Leila Ouahabi, Ona Batlle i Claudia Pina.

Rubiales no es podia permetre que aquestes sis futbolistes juguessin amb la selecció catalana quan havien rebutjat fer-ho amb el combinat espanyol i es va moure amb celeritat. Va contactar amb Joan Soteras, el seu vicepresident a la RFEF, per instar-lo a cancel·lar el partit. I Soteras, la mà dreta de Rubiales durant tot el seu mandat, va prioritzar els interessos de la Federació Espanyola en detriment del retorn de la selecció catalana. El sabadellenc va triar complaure Rubiales, que no estava disposat a donar el permís FIFA necessari per la celebració del partit, i va esborrar el Catalunya-Veneçuela del mapa per evitar una imatge que hauria sigut feridora per als interessos de la RFEF. Del partit que Catalunya havia de disputar el segon trimestre del 2023 ja no se’n va saber res més.

stats