Societat 08/05/2019

Robots teledirigits intervindran en la demolició de l'antic Son Dureta

La intenció és evitar riscos per als operaris, que no hauran d'esbucar l'interior de les quatre darreres plantes del mòdul més alt de l'hospital

Kike Oñate
2 min
El 75% dels enderrocs de l'esbucament de Son Dureta es reutilitzaran com grava

PalmaDiversos robots teledirigits intervindran en la demolició de l'antic Son Dureta, que des del 23 d'abril ja està en obres, per convertir-lo en el futur centre sociosanitari de malalts crònics i dependents. La intenció és evitar riscos per als operaris, que no hauran d'esbucar l'interior de les quatre darreres plantes del mòdul més alt de l'hospital, de 42 metres d'alçària, segons ha explicat el secretari general del Servei de Salut, Manuel Palomino. Una vegada enderrocades aquestes plantes es passarà a la demolició mecànica de la resta per mitjà d'una retroexcavadora amb un braç capaç d'arribar a 31 metres d'extensió.

Així i tot, abans s'instal·larà una lona per evitar la caiguda de possibles trossos de runa. "El temps que tardem a finalitzar l'obra és menys important que la seguretat, ja que l'hospital es troba en una zona urbana", ha dit Palomino, qui ha afegit que hi haurà controls acústics constantment. L'esbucament de l'antic hospital generarà uns 40.000 metres cúbics d'enderrocs, uns 30.000 dels quals es reciclaran i es transformaran en grava dins el mateix recinte per ser utilitzats en la construcció de la nova instal·lació. La mesura, prevista en el projecte de demolició que executa la Unió Temporal d'Empreses encapçalada per Melchor Mascaró, permetrà reduir els costos en taxes per a tractament de residus, segons ha explicat el secretari general del Servei de Salut, Manuel Palomino.

Com ha detallat Manuel Palomino, l'esbucament s'ha adjudicat en 1,5 milions d'euros i es preveu que el cost total del tractament dels residus seria d'una quantitat similar en cas de no reutilitzar-se el material sobrant, però la transformació en grava del 75% dels enderrocs i la reutilització d'altres materials com fusta i metalls reduirà la quantitat uns 500.000 euros, aproximadament. Està previst que la demolició de l'edifici maternoinfantil, el de consultes externes i les cuines i vestuaris finalitzi el gener del 2020, i que en paral·lel es dugui a terme el projecte arquitectònic del futur complex sociosanitari per a pacients crònics.

stats