Societat 02/06/2021

Ribera diu ara que és "prematur" garantir la prohibició del dièsel a les Balears a partir del 2025

La ministra de Transició Ecològica ha afirmat que és un "treball tècnic pendent de desenvolupar", malgrat autoritzar-ne fa uns mesos la limitació

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

PalmaLa ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha afirmat aquest dimecres que encara és "prematur" assegurar si finalment les Balears podran prohibir la venda de vehicles dièsel a partir del 2025, tal com preveia inicialment la Llei balear de canvi climàtic i que el Govern va retirar per evitar un recurs d'inconstitucionalitat per part de la Moncloa, però amb el compromís que ho faria l'Estat. La ministra també ha comentat que la prohibició és un "treball tècnic pendent de desenvolupar".

Tot i que Ribera no ha concretat què passarà amb el calendari previst per prohibir el dièsel, ha assegurat que està disponible per treballar conjuntament amb el Govern sobre aquest tema en els pròxims mesos. També ha afegit que té constància que l'Executiu balear té interès i està compromès per transformar la mobilitat i ha apuntat que, més enllà d'un calendari concret, se cercarà la "conformitat entre la legislació balear i estatal".

Les declaracions de Ribera, que ha fet en una roda de premsa al Consolat de Mar, es produeixen unes setmanes després que la Llei estatal de canvi climàtic hagi inclòs un article que permet a les Illes i les Canàries demanar a l'Estat restriccions específiques pel que fa a la mobilitat als territoris insulars. Malgrat això, la norma no concreta cap data i obliga les comunitats a fer-ne la petició.

Poc després que la llei es publicàs al Bolletí Oficial de l'Estat (BOE), el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, –que era a la roda de premsa–-, va enviar una carta a la ministra en què demanava a l'executiu espanyol que compleixi la prohibició. Yllanes, però, no ha fet cap comentari sobre les paraules de Ribera. En la carta, el vicepresident platejava a Ribera fer una reunió "com més aviat millor" i formar "un grup de treball per a la implantació" de la prohibició de la venda del dièsel.

Podem defensa les paraules de la ministra

El portaveu parlamentari d'Unides Podem –el partit d'Yllanes–, Alejandro López, ha justificat les paraules de la ministra dient que la competència és de l'Estat i que el Govern balear "fa bé" de reclamar la prohibició del dièsel, i que Ribera és "sensible" al tema. La representant del PSIB a la Cambra, Pilar Costa, ha reivindicat que l'Estat va arribar a un acord amb l'Executiu balear, i que es va reconèixer la singularitat dels territoris insulars a la Llei climàtica estatal. "Si no volguessin un acord, no s'hi hauria arribat", ha dit.

"És inadmissible que l'Estat faci passes enrere en la transició energètica i la superació dels combustibles fòssils", ha assenyalat el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà. També ha criticat "la vulneració de la nostra Llei de canvi climàtic aprovada de manera sobirana i extraordinàriament més ambiciosa que l'espanyola". En la mateixa línia, el portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha comentat que la Llei climàtica estatal no dona el poder a les Balears per eliminar el dièsel, i ha afirmat que, malgrat les "bones paraules", el govern espanyol "posa traves".

stats