Societat 04/04/2022

Un revòlver, cinc distribuïdors de droga a Son Banya i 30 traficants: els estralls de l’operació Origen

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal que operava entre Mallorca i Tarragona

2 min
Imatge d'un revòlver requisat.

PalmaL'olor de marihuana aquest dilluns inundava bona part del quarter de la Guàrdia Civil del carrer de Manuel Azaña, a Palma. I això que només hi havia una petita mostra de les quatre plantacions de fins a 1.295 plantes que han intervingut els agents en la darrera operació antidroga, Origen. El cos policial ha convocat els mitjans aquest dilluns per revelar les claus d'una investigació que ha aconseguit desarticular una organització criminal que operava entre Mallorca i Tarragona i arran de la qual han detingut 30 persones, entre elles, la Paca.

Èxtasi, haixix, cocaïna, heroïna i marihuana, milers d'euros i un revòlver. Aquests són alguns dels ingredients que han cuit l'operació Origen i que conformaven la petita mostra que els agents havien preparat. "53 escorcolls –48 a Mallorca i 5 a Tarragona– practicats durant la passada setmana" han permès requisar 1.400 quilos d'haixix, 170.000 euros en efectiu i vehicles de luxe, entre altres, segons ha informat el portaveu de la Guàrdia Civil, Paco Molina.

"L'organització estava formada per tres grups principals (dos a Mallorca i un a Tarragona), però el més important estava assentat a l'illa", ha puntualitzat Molina. Els investigadors han pogut demostrar que aquest grup principal –que "abastia de droga el grup de Tarragona"– tenia "connexions amb el poblat de Son Banya, on s'han desmantellat cinc punts de venda", ha assenyalat el portaveu del cos policial.

'Caletas', el mitjà de transport

A més, una de les baixes humanes en el poblat ha estat Francisca Cortés Pizarro, coneguda popularment com la Paca. En aquest sentit, Molina ha puntualitzat que ella "no pertanyia a cap dels grups", però sí que "havia bastit certa quantitat de droga al grup principal i per això va ser detinguda".

El principal objectiu de l'organització era introduir droga a Mallorca i el modus operandi era a través de caletas, com es coneix popularment el sistema de dobles fons dels vehicles. Els mateixos integrants "sostreien vehicles i posteriorment els adaptaven per poder transportar els doblers i les substàncies", ha detallat el guàrdia civil.

A banda d'això, ha afegit el portaveu, "s'ha detectat la construcció d'una urbanització de luxe al Marroc, s'han requisat vuit turismes d'alta gamma valorats cada un en més de 100.000 euros i s'han bloquejat més de 60 comptes corrents i diversos béns immobles". A hores d'ara, l'operació continua sota secret de sumari i no es descarten noves actuacions.

stats