Reserva Marina de la Dragonera
Societat 07/11/2023

La Reserva Marina de la Dragonera triplica la biomassa en tres anys

No obstant això, l'àrea encara sofreix molts impactes i la població de peixos, els hàbitats marins i la seva biodiversitat "continuen amenaçats"

ARA Balears
2 min
La Dragonera amb un capell de núvols.

PalmaLa Reserva Marina d'agües exteriors de la Dragonera complirà aquest dimarts el tercer aniversari i, segons les darreres dades publicades per la Direcció General de Pesca i Medi Marí, la biomassa de les espècies demersals (que viuen prop del fons) s'ha triplicat durant aquests anys. Es tracta d'una franja de 82 hectàrees d'aigües que vorejen l'Illa, que varen ser declarades reserva marina d'interès pesquer el novembre de l'any 2020 pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, segons ha explica la Fundació Save the Med.

Cal recordar que d'ençà de la declaració, en aquesta zona no està permesa cap activitat excepte el seguiment científic, encara que dins de la reserva integral estan incloses cinc zones d'ús restringit on es pot nedar i bussejar. Per a aquesta última, sí que és necessària autorització. Tal com destaca l'informe de la Conselleria, en les aigües profundes exteriors, hi ha hagut "una recuperació que ha multiplicat per tres la biomassa de les espècies demersals d'interès comercial, en passar dels 4,4 quilos/250 m² a 14,1 quilos/250 m² en els 21 mesos d'existència d'aquesta part de la reserva".

"Les espècies que han demostrat una recuperació més evident per a l'indicador de biomassa són l'anfós, el corball i la bròtola de roca. La zona reuneix gran varietat d'hàbitats en bon estat, com les praderies de posidònia que predominen en tota la reserva (si bé aquest hàbitat assoleix les extensions més importants en la zona d'aigües interiors juntament amb fons arenosos). D'altra banda, a la part nord predomina una plataforma amb blocs de pedra caiguts dels penya-segats i ondulacions, coberts per aquestes praderies i per macroalgues.

"Aquestes conformen un hàbitat ideal per a la regeneració de multitud d'espècies de peixos, crustacis i altres invertebrats com la cigala i els pops", han detallat. Les aigües de l'illa de la Dragonera, que inclou el litoral de Sant Elm, estan protegides per diversos marcs legals (terrestres i marítims) gràcies, en gran part, als esforços i el compromís de la comunitat local i les ONG.

No obstant això, l'àrea encara sofreix molts impactes i la població de peixos, els hàbitats marins i la seva biodiversitat "continuen amenaçats". L'organització assenyala com algunes d'aquestes amenaces la velocitat dels vaixells al Freu de la Dragonera, la qualitat de les aigües o la gestió dels fondejos, entre d'altres, i suposen una deterioració tant de la vida marina, com de la relació de les persones amb l'entorn.

stats