Societat 09/10/2021

Com es poden rescatar virots grossos?

Medi Ambient i l'IRBI reactiven la campanya de divulgació ciutadana per recuperar aus marines que puguin caure a zones urbanes

ARA Balears
2 min
Cartell de la campanya.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i Territori, la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes (IRBI) i l’Acord per a la conservació dels albatros i petrells (ACAP) reactiven la campanya de divulgació ciutadana per recuperar aus marines que puguin caure a zones urbanes, enlluernats pels llums de la costa.

Aquests dies començaran a fer els primers vols els exemplars joves de virot gros (Calonectris diomedea) que han criat als illots i penya-segats marins aïllats de nuclis poblats. Alguns s’enlluernen i es desorienten a causa dels llums de vorera de mar i cauen a carrers i jardins. D’aquesta manera, queden exposats a col·lisions, atropellaments i són més vulnerables als depredadors, com els moixos.

Què s'ha de fer?

Per això, el Govern i entitats demanen la col·laboració ciutadana per, en cas de trobar un exemplar al carrer, ajudar-los a sobreviure telefonant a l’112 per informar sobre la localització i l’estat de l’au. Si es troba en una zona de perill, cal recollir-lo amb cura amb l’ajuda d’una tovallola i deixar-lo en una capsa ventilada fins que el vinguin a cercar. En cas de trobar un animal mort, també és important informar de la troballa per tal de millorar la informació d’exemplars afectats i identificar zones crítiques.

A més de la campanya de col·laboració ciutadana, la Conselleria, a través dels Agents de Medi Ambient, distribueix pòsters informatius a les zones de més incidència.

Els llums artificials són els responsables d’una alta mortalitat en les aus marines del món. A les Illes, a més del virot gros, es veu afectada la noneta (Hydrobates pelagicus) i el virot petit (Puffinus mauretanicus), tot i que aquestes darreres realitzen els primers vols en altres èpoques de l’any.

El virot gros és una espècie catalogada com a vulnerable en l'àmbit estatal. Les Illes Balears registren la població més important de la subespècie melitensis de la Mediterrània occidental. A l’Arxipèlag, es coneixen sis àrees de cria, principalment als illots de la Reserva Natural del Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent i a l’arxipèlag de Cabrera.

stats