Festival d’Eurovisió 2024

La representant d'Israel a Eurovisió: "Quan torni del festival m'allistaré a l'exèrcit"

Eden Golan ha explicat que entén la seva participació al certamen com "una missió" de país

2 min
Eden Golan, representant d'Israel

Eurovisió ha donat el vistiplau a la participació d'Israel en el festival malgrat la guerra de Gaza i la polèmica per aquesta decisió no minva. La representant hebrea, Eden Golan, s'ha referit a les crítiques que està rebent la delegació en una entrevista al diari Israel Hayom en la qual ha defensat que ser presents al festival és "una missió molt important". Nascuda a Israel, Eden Golan es va traslladar a viure a Moscou amb la seva família quan tenia sis anys i ara en fa dos va tornar al seu país de naixement. Preguntada sobre si ja ha fet el servei militar, que a Israel és obligatori per a homes i dones, la cantant confessa que planeja fer-ho tan bon punt hagi participat a Eurovisió, que enguany se celebra l’11 de maig a Malmö (Suècia). "Encara no m'he allistat a l'exèrcit, i quan torni d'Eurovisió em presentaré a la meva primera convocatòria. En el primer any que tornes a ser resident no et criden, però aquest any ja ha passat i el meu reclutament va ser posposat per Eurovisió. Fer el servei militar és una missió", afirma la cantant.

Golan ha explicat que viatjarà a Malmö aquest diumenge i que està preparada perquè la recepció no sigui especialment càlida. "No sé què esperar, però m'estic preparant per a les coses dolentes que també passaran, fins i tot per al pitjor. Així que estaré preparada per a qualsevol escenari. Hi haurà més seguretat aquest any i confio que gestionin tot allò relacionat amb la seguretat i les protestes. Crec que ens protegiran i no ens deixaran anar a llocs on hi hagi perill", diu en l'entrevista. Abans de donar l'aprovació a la cançó d'Israel, l'organització del festival va rebutjar en dues ocasions els temes presentats per la delegació perquè va considerar que incloïen missatges polítics i que feien referència a la guerra de Gaza.

La representant hebrea assegura que intenta mantenir-se aïllada de les notícies que fan referència a la seva presència al festival. "Crec que la meva participació forma part d'una missió molt important per al país i, en l'àmbit personal, és una cosa que m'ajuda a superar aquest període", assegura Golan, que també fa referència als ostatges de Gaza.

La cantant també afirma que és conscient que durant la seva participació en el festival els periodistes d'arreu del món li plantejaran preguntes polèmiques. "Tinc clar que a Eurovisió hi haurà entrevistes complexes amb preguntes sobre la situació del país. Serà un repte preparar-se per a aquestes preguntes, però al final només puc dir la veritat. Estaré preparada per a qualsevol pregunta i tampoc tinc la intenció de ser entrevistada a tot arreu, com ho van fer en anys anteriors, sinó només en llocs concrets, sé que buscaran titulars i treure coses, però hi arribaré preparada", afirma.

stats