Societat 06/07/2021

La reintroducció de l'àguila coabarrada a Mallorca compleix 10 anys amb 40 exemplars lliures

La població està consolidada perquè és un gran depredador i no hi pot haver molts més individus dels que hi ha atès les limitacions terrotorials de l'illa

2 min
Un exemplar d'àguila coabarrada.

PalmaL'àguila coabarrada (Aquila fasciata), que es va extingir a Mallorca els anys setanta i enguany fa una dècada que es va començar a reintroduir l'espècie a l'illa, ja té una població d'una quarantena d'exemplars en llibertat. El conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, ha celebrat aquest dimarts que la població està consolidada, perquè el rapinyaire és un gran depredador i no hi pot haver molts més individus dels que hi ha ateses les limitacions territorials. "La població no creixerà gaire, s'autoregularà", ha assegurat el cap del servei de Protecció d'Espècies, Ivan Ramos, que ha afegit que "hem de mantenir l'esforç per intentar evitar-ne un descens".

Enguany han nascut cinc polls d'àguila coabarrada, que seran identificats amb emissors GPS per poder obtenir informació de l'ús que fan del territori. Això ja es fa amb 23 exemplars que el duen col·locat. El projecte de reintroducció de l'espècie començà el 2009. Durant els primers sis anys es varen establir sis parelles i varen néixer onze polls. La fita més important s'aconseguí el 2014 quan va néixer el primer exemplar en llibertat d'una parella establerta a Mortitx i que actualment continua criant amb èxit. Ara hi ha nou parelles que viuen en llibertat.

"És important protegir la biodiversitat perquè al cap i a la fi contribueix a la nostra salut, benestar i resiliència del nostre futur", ha comentat el conseller en una roda de premsa. La coordinadora del projecte Aquila a-LIFE, Cristina Fiol, ha assenyalat que el repte d'ara és veure com evoluciona la població i com afecta la resta d'espècies de l'ecosistema. A més, ha dit que cal minimitzar l'amenaça de l'electrocució, perquè aquest rapinyaire, com molts altres, sovint es posa a les torres elèctriques. En aquest sentit, el seu equip treballa amb Endesa per reduir-ne l'impacte.

Si la caça va ser la principal raó de la seva desaparició a Mallorca, afortunadament ara la conscienciació ha fet que aquest fet sigui mínim, segons Fiol. Tampoc s'ha registrat cap cas d'enverinament perquè és una au que caça animals vius, i el verí sol afectar els que mengen carronya, com ara els voltors. L'àguila coabarrada és un rapinyaire que es mou per tot Mallorca, però que és difícil de veure. S'alimenta de conills, gavines, genetes i ocells petits. Sol nidificar en penya-segats, però també en pinars, segons ha explicat Fiol.

stats