Societat 05/12/2018

"Que vingui el rei Baltasar de veritat"

Casa Nostra Casa Vostra llança una campanya perquè no es pinti ningú a les cavalcades

Ara
2 min

Barcelona"Els de la carrossa del rei Baltasar també volem venir, però els de veritat". L'entitat Casa Nostra Casa Vostra ha llançat avui una campanya per demanar a tots els ajuntaments i les comissions de Reis que, de cara a la cavalcada del 5 de gener, deixin de pintar de negre les persones de la carrossa del rei Baltasar. La campanya, amb l'etiqueta #BaltasarDeVeritat, reclama que hi participin persones negres de veritat. Al vídeo hi apareixen les cantants Sey Sisters i l'actriu Neus Ballbè (que interpreta un dels personatges del Club Super3), i demanen, juntament amb altres testimonis, la fi d'aquesta pràctica.

Un dels lemes de la campanya per demanar que no es pinti ningú a les cavalcades

Casa Nostra Casa Vostra ha recordat que tradicionalment, a Catalunya i a la resta de l'Estat, el rei Baltasar, el negre, l'han representat persones blanques amb la cara pintada de negre. L'entitat ha afegit que l'origen de la pràctica, que es coneix amb el nom de 'blackface', és colonialista i racista. Per això, amb l'objectiu de posar-hi fi, la campanya demana que es busquin entre els veïns de cada municipi persones negres per fer de rei Baltasar i dels seus patges.

Segons Casa Nostra Casa Vostra l'any passat, de les 16 ciutats catalanes amb més de 75.000 habitants, només dues, Girona i Reus, van pintar el rei Baltasar. En molts altres municipis, des de fa més d'una dècada, ja ho és un veí negre. És el cas de Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Mataró, Badalona, Tarragona, Lleida, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà, Manresa, Sant Cugat del Vallès, Rubí i Sant Boi de Llobregat, entre més.

"Encara hi ha moltes cavalcades on sentim que se'ns ridiculitza i se'ns discrimina", denuncien les persones que apareixen al vídeo de la campanya, que asseguren que el rei Baltasar i els seus patges volen i poden pujar a la carrossa. També es demana que els ajuntaments i les comissions de festes que tinguin un #BaltasarDeVeritat s'adhereixin a la campanya.

stats