Societat 10/08/2020

Armengol reclama al rei la mateixa solidaritat que les Balears han mostrat amb l’Estat

La presidenta evita parlar sobre Joan Carles I: "N'ha de donar explicacions la Casa Reial"

Maria Llull
2 min
Imatge del rei Felip VI amb la presidenta del Govern balear, Francina Armengol.

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, s'ha reunit aquest dilluns amb Felip VI al palau de l'Almudaina i ha aprofitat aquesta trobada per reclamar al rei la mateixa solidaritat que "les Balears han tingut amb la resta de territoris espanyols" ara que les Illes són la comunitat autònoma que més pateix l'impacte econòmic i social de la pandèmia de coronavirus. "Serem qui ho passarà pitjor econòmicament", ha subratllat, a més de demanar mesures de suport específiques per part del govern d'Espanya i "participar de manera molt més activa dels fons europeus".

"Serà un any molt complicat per a nosaltres", ha afegit Armengol a la sortida de l'audiència amb Felip VI, qui també s'ha trobat amb el president del Parlament, Vicenç Thomàs, i la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera. La reunió amb el batle de Palma, José Hila, s'ha hagut de fer per videoconferència perquè el cap del Consistori està en aïllament després d'haver estat en contacte amb un cas positiu de covid-19, encara que ha donat negatiu a la prova PCR.

Sobre l'evolució de la pandèmia a les Balears, Armengol ha assegurat que"la situació sanitària està controlada" i ha lamentat la "quarantena injusta" del Regne Unit. "Les perspectives de l'estiu venen més complicades per decisions externes", ha continuat.

La presidenta no ha volgut dir si durant la seva xerrada s'ha mencionat la situació del rei. "La meva preocupació i la meva obsessió són els ciutadans de les Illes Balears", ha indicat. "De tota la resta n'ha de donar explicacions la Casa Reial, no em toca a mi", ha sentenciat la presidenta.

Cladera qualifica de "violència" les manifestacions contra Juníper Serra

Per la seva part, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha considerat que la visita d'aquest dilluns a la Casa Museu de Juníper Serra a Petra és encertada i ha destacat que servirà per "posar en valor aquesta figura i les coses bones que va fer". Sobre el qüestionament del paper històric del mallorquí i els atacs a les seves estàtues, Cladera ha manifestat que "no caben aquestes manifestacions de violència" i ha destacat que "estan molt controlades a Mallorca i les Balears".

Felip VI i Catalina Cladera aquest dilluns a l'Almudaina

A més, la presidenta insular ha remarcat que les vacances de la família reial són una "de les millors promocions que es poden fer de Mallorca". "Si el rei és a Mallorca és perquè s'hi pot continuar venint d'una manera tranquil·la i segura", ha comentat, a més de recordar que "la crisi serà molt més dura" que en altres territoris de l'Estat.

D'altra banda, el president del Parlament, Vicenç Thomàs, ha destacat en la seva reunió amb el rei que el pacte de reactivació de les Balears s'ha fet per damunt de "les discrepàncies polítiques" per prioritzar la recerca de "solucions als problemes dels ciutadans".

Quant al batle de Palma, José Hila, durant la videoconferència que ha mantingut amb Felip VI, ha explicat que a Ciutat s'ha triplicat la demanda d'ajudes socials i s'han incrementat "moltíssim" les sol·licituds d'auxili per desnonaments. "Les persones ho passaran molt malament aquest hivern", ha dit.

stats