Societat 29/10/2020

La rehabilitació de marges de pedra seca ha permès protegir de l'erosió el 54% del sòl rústic a les Balears

En els darrers cinc anys, el Govern ha invertit nou milions d'euros en actuacions destinades a la conservació i restauració d'aquest patrimoni agrícola

Ara Balears
1 min
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha explicat aquest dijous les actuacions fetes pel Govern.

PalmaLa rehabilitació i reconstrucció de marges de pedra seca ha permès protegir de l'erosió el 54% del sòl rústic a les Balears, segons assenyala l'informe del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de les Illes que ha duit a terme el Govern. L'estudi destaca que la quantitat aproximada de sòl que s'ha pogut protegir contra l'erosió gràcies als marges restaurats se situa entorn de les 1.100 tones anuals.

Segons ha informat el Govern aquest dijous, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha fet una sèrie d'actuacions per rehabilitar 7.514 marges amb una inversió que supera els nou milions d'euros els darrers cinc anys. Aquestes actuacions estan incloses en les mesures de Política Agrícola Comuna de la Unió Europea (PAC) per a la Lluita contra l'Erosió i la Millora i Conservació dels Sòls.

La consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, ha subratllat que "amb actuacions i mesures com aquestes protegim un patrimoni agrícola important i també cultural de les Balears". Per la seva banda, Sebastià Castell, cap d'explotació de la finca Son Vic Nou, a Calvià, ha assenyalat que els marges, "a més de ser un element paisatgístic, també van servir perquè els nostres avantpassats, amb molt de sofriment, guanyassin terreny a la muntanya per conrear. Si no es cuida aquest sòl, aquesta terra acabarà a la mar".

De la mateixa manera, segons dades facilitades pel gerent del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA), Mateu Morro, des de 2015, la inversió vinculada al PDR supera els 27 milions d'euros a les Illes.

stats