Societat 04/11/2019

Red Eléctrica invertirà 1.400 milions d'euros per reforçar la connexió entre la Península i les Balears

Les obres de millora es duran a terme entre el 2021 i el 2026

Ara Balears
2 min
Imatge del Mercadal, Menorca

PalmaRed Eléctrica de España preveu invertir fins a 1.400 milions entre el 2021 i el 2026 per reforçar les connexions entre la Península i les Balears, segons ha explicat aquest dilluns el director de Projectes d'Inversió i Gestió del Transport a les Illes, Ramón Granadino.

Granadido ha apuntat, durant la presentació dels treballs per a la instal·lació del nou cable elèctric entre les illes de Menorca i Mallorca, que aquests enllaços inclourien el segon cable entre Mallorca i la península Ibèrica per un valor aproximat de 1.000 milions d'euros.

La nova planificació inclouria un tercer cable entre Mallorca i Eivissa, amb una inversió de 100 milions, i un segon enllaç entre Mallorca i Menorca, que se sumaria al que s'està executant ara i que suposaria una inversió de 85 milions d'euros.

De moment Red Eléctrica ha invertit 700 milions en els enllaços elèctrics de les Balears, 420 milions dels quals han estat per al cable entre la Península i Mallorca, i 200 milions per als dos cables entre Mallorca i Eivissa.

El nou enllaç de Menorca, que es preveu que estigui operatiu per al tercer trimestre de 2020, ha suposat una inversió de 84 milions d'euros i tindrà una capacitat de 100 megawatts (MW), encara que operarà amb una potència de 30 MW per complir els criteris de seguretat.

El vaixell 'Skagerrak', propietat de l'empresa noruega Nexans, fabricadora d'aquest cable, iniciarà entre dijous i divendres els treballs d'estesa a Cala en Bosc (Menorca), que finalitzaran en una setmana a Cala Mesquida (Mallorca).

Red Eléctrica, operador i transportista del sistema elèctric espanyol, estima que tots els enllaços que ja hi ha a les Balears, més aquest cable entre Menorca i Mallorca, estalvien al sistema elèctric 100 milions d'euros a l'any.

De fet, només l'enllaç entre Menorca i Mallorca, que inclou 41 quilòmetres submarins, suposarà un estalvi de 12 milions d'euros, com també una major fiabilitat al sistema, millor garantia de subministrament i més integració i intercanvi d'energia renovable. El nou enllaç està format per un cable terrestre-marí tripolar de 124 quilowatts que pesa al voltant de 2.300 tones.

stats