Tribunals
Societat 21/11/2022

Recorren contra la sentència que denegava la petició d'un pare perquè la seva filla rebi el 25% de les classes en castellà

L'associació Hablamos Español considera que la decisió judicial vulnera la Constitució en dispensar al castellà "el tracte de llengua estrangera"

ARA Balears
2 min
Seu del TSJIB a Palma.

PalmaLa plataforma Hablamos Español ha presentat un recurs d'interposició davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), després de la interlocutòria en la qual es rebutjava la petició com a mesura cautelar d'un pare de Mallorca perquè la seva filla rebés el 25% de les classes de l'institut en castellà.

Així ho ha anunciat l'associació, que ha argumentat que el dictamen del TSJIB infringiria la jurisprudència del Tribunal Suprem i l'esperit i la lletra de la Constitució, segons ha indicat en una nota de premsa recollida per Europa Press.

La interlocutòria del TSJIB denegà a la filla del portaveu de l'associació a les Illes, Salvador Iglesias, les mesures cautelars que s'havien sol·licitat, perquè almenys el 25% de les assignatures s'impartissin en castellà en la seva classe, sense esperar a la sentència.

Amb el recurs, Hablamos Español fa l'últim pas processal abans d'acudir al Suprem, on espera que es concedeixin les mesures cautelars sol·licitades, segons han apuntat en la nota de premsa.

L'organització fonamenta les seves al·legacions en la infracció de l'article 24 de la Constitució espanyola, el 130.1 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Contenciós Administrativa, així com la doctrina continguda en la interlocutòria del Suprem del 26 de setembre de 2016.

"La Constitució espanyola també està vigent a les Balears i la seva doctrina en matèria de drets lingüístics cal aplicar-la en benefici de l'alumnat de les Illes", subratllen des de l'entitat. Així mateix, la seva presidenta, Gloria Lago, ha assegurat que la sentència infringeix de manera "clara" la jurisprudència continguda en la interlocutòria de l'Alt Tribunal i que comparteix els arguments del vot particular formulat per dues magistrades.

Des del punt de vista d''Hablamos Español', resulta "evident" que amb la lectura de la jurisprudència existent, tant el Tribunal Constitucional com el Suprem han "fixat una doctrina clara que impedeix a una administració autonòmica excloure el castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament i es considera anticonstitucional que es dispensi el tracte de llengua estrangera", afegeixen.

stats