Societat 17/05/2018

Emaya estudia premiar els ciutadans que més reciclin amb descomptes a la taxa d'incineració

Amb motiu del Dia mundial del reciclatge, la presidenta d'Emaya, Neus Truyol, ha anunciat que a partir de la tardor es col·locaran contenidors de matèria orgànica que tendran un lector de targetes que registraran els ciutadans que més reciclen

Aina Riera Serra
2 min
Palma assoleix el rècord de recollida selectiva amb un 23'5%

PalmaAvui és el Dia mundial del reciclatge i Emaya ha volgut presentar les dades més recents en relació amb la recollida selectiva a Palma. Unes dades que, segons la seva presidenta, Neus Truyol, són especialment positives, ja que aquest mes d'abril s'ha assolit el rècord de 23,52% de recollida selectiva.

L'any 2017 Palma va superar el 20% de mitjana de tot l'any, un increment de tres punts i mig en relació amb 2016, quan la recollida selectiva total era de 17,29%.

Evolució de la recollida selectiva

Aquestes són les dades que ha presentat Emaya relatives a l'evolució de la recollida selectiva a Palma:

ABRIL 2015: 15,1%

ABRIL 2016: 16,6%

ABRIL 2017: 18,9%

ABRIL 2018: 23,5%

Augmenta la recollida de matèria orgànica

Segons ha explicat Neus Truyol, totes les fraccions han experimentat increments destacables, llevat de la de rebuig, que està en un 3,4%. L'augment més important s'ha produït en la recollida de matèria orgànica, en un 90,8%. Aquesta pujada tan destacada s'atribueix a la recollida selectiva mòbil al centre històric i la recollida porta a porta en comerços i establiments turístics d'aquesta zona. És previst que també augmentarà aquesta fracció amb la renovació dels contenidors de matèria orgànica a Son Sardina a principis de maig, la propera recollida al mercat de l'Olivar i la implantació progressiva dels contenidors marrons als barris de Palma.

Lectors de targetes als contenidors d'orgànica

Una de les mesures que Emaya estudia implantar és la instal·lació de lectors de targeta ciutadana als contenidors de matèria orgànica, que s'ubicaran a Palma a partir de la tardor que ve. Els ciutadans podrien apuntar-se voluntàriament i d'aquesta manera es faria un registre de les persones que més matèria orgànica reciclen. La idea, a llarg termini, és poder bonificar els ciutadans més recicladors amb descomptes a la taxa d'incineració. De moment, la proposta és sobre la taula i s'està negociant amb l'Àrea d'Hisenda i l'Àrea d'Ecologia de l'Ajuntament.

Recollida a les altres fraccions

També destaca un increment del 19,5% del vidre. Les altres fraccions augmenten entorn del 12%: paper i cartó, 12,3%, i els envasos, 12%. Una de les causes d'quests augments és la renovació dels contenidors. Segons Emaya, s'ha incrementat de forma notable el nombre de contenidors de paper, vidre i envasos i s'han col·locat nous contenidors de totes les fraccions formant illes completes.

Augmenta, d'altra banda, la recollida d'oli, amb un increment del 194%. Així si l'abril de 2017 se'n recolliren 1.300 tones, l'abril d'enguany se'n varen recollir 3.880 tones.

Per a Neus Truyol, "acabar el mes d'abril amb un rècord de recollida selectiva del 23,52% és la prova que estam recollint els fruits dels importants esforços dels darrers dos anys".

stats