Societat 06/07/2020

Ecologistes en Acció presentarà una demanda judicial perquè les Balears aprovin un pla per reduir l'ozó

El Suprem estableix la regulació com a obligatòria per a les autonomies i l'entitat diu que tindrà conseqüències per als territoris que l'incompleixin, com les Illes

Ara Balears
2 min
Els europeus dels països rics empenyen l’augment del preu del lloguer a Palma

PalmaUna sentència del Tribunal Suprem ha declarat que els plans autonòmics de qualitat de l'aire són independents de la normativa estatal, fet que obliga cada comunitat -entre les quals les Illes Balears- a aprovar els seus propis plans per reduir l'ozó, segons ha informat aquest dilluns Ecologistes en Acció. L'entitat ja ha presentat demandes judicials per demanar un pla a Catalunya, Madrid i Navarra que en les pròximes setmanes s'estendran als tribunals superiors de justícia de les Balears, Andalusia, Aragó i el País Valencià.

La sentència, contra la qual no es pot interposar cap recurs, és resultat d'una demanda contenciosa administrativa interposada per Ecologistes en Acció a Castella i Lleó que és d'obligat compliment a tot l'Estat i que tindrà "importants conseqüències" per a totes les comunitats que incompleixin la normativa, segons els activistes.

L'entitat diu que la falta d'un pla estatal específic per combatre l'ozó troposfèric ha estat durant anys una "coartada" per part de moltes regions per incomplir les seves obligacions legals en matèria de protecció del medi ambient i la salut pública. Això passa, a més de les Balears, a Andalusia, a Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, el País Valencià, Extremadura, Madrid, Navarra i el País Basc.

A totes aquestes comunitats s'haurien superat des del 2010 els objectius legals establerts per la normativa de qualitat de l'aire per protegir la salut humana d'aquest contaminant, cosa que afecta una població de 30 milions de persones i una superfície de 380.000 quilòmetres quadrats, segons els ecologistes.

L'Agència Europea de Medi Ambient estima entre 1.500 i 1.800 les morts prematures anuals a Espanya a conseqüència de l’exposició a nivells d’ozó com els registrats habitualment a l’estiu en el centre i sud de l'Estat. L’ozó, a banda de ser tòxic per a les persones, també ho és per a la vegetació, perquè danya els boscos i redueix la productivitat dels cultius.

Cal tenir present que durant el 2018 es varen detectar puntes de contaminació atmosfèrica per ozó a les Balears, segons un estudi d'avaluació de la qualitat de l'aire elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica. A l'estació de Menorca (Maó-es Castell) es varen superar els nivells màxims aconsellats i es va posar en risc la salut humana, cosa que ha succeït 34 vegades els darrers tres anys. L'anàlisi també apuntà que es va posar en perill la vegetació de quatre estacions de Mallorca, Sant Antoni d'Eivissa i Maó.

stats