Societat 10/05/2021

Publiquen una guia dirigida a educadors per fomentar la custòdia del territori entre els més joves

El document s'ha elaborat amb el suport de la comunitat educativa i la Conselleria de Medi Ambient

2 min
Paisatge d'un camp amb ovelles, a Mallorca.

PalmaEl món educatiu i la custòdia del territori és un document que brinda als docents de les Illes Balears les claus per desenvolupar projectes que fomentin la implicació dels més joves en qüestions vinculades a la conservació de valors naturals i culturals. Aquesta guia, elaborada per representants del món educatiu i Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears (ICTIB), arribarà a tots els centres educatius illencs. La idea és facilitar la integració de pràctiques de custòdia del territori en espais educatius i incentivar l’emprenedoria social vinculada a la naturalesa, l'entorn i el patrimoni cultural, entre altres, però també donar resposta a una demanda de la comunitat educativa.

La presidenta de la ICTIB, Gemma Capdevila, explica que "es tracta de treballar conjuntament en una sèrie d’estratègies que reverteixin en el benefici comú". Per això, el document inclou algunes iniciatives que tenen a veure amb la custòdia del territori des dels espais educatius, com la recuperació d’espais degradats, horts escolars, accions en favor d’espècies i hàbitats i la restauració d’elements etnològics. A més, diu Capdevila, "la custòdia del territori ofereix un món de possibilitats per a involucrar les persones que tinguin en propietat, utilitzin o gestionin un territori, públic o privat, en la conservació i bon ús d'aquest territori, dels seus valors naturals, paisatgístics i culturals".

Les pàgines d'aquest document recullen exemples de casos pràctics que es fan (o s'han fet) a les Balears. Un d'ells és el seguiment ecològic que fan tres centres educatius de secundària d'Alcúdia a la llacuna de Maristany; un altre és la implicació en la gestió i manteniment de la Comuna de Bunyola a través de diverses activitats que desenvolupen els alumnes de l’IES Joan Alcover. Segons la Conselleria d'Educació, aquesta guia és "una eina educativa molt potent i amb multiplicitat de possibilitats".

Encara que estigui dirigida a educadors, la guia és gratuïta; tot el món interessat en la conservació de la natura hi pot accedir i utilitzar-la. En l'elaboració, a més de l'ICTIB hi ha participat la Conselleria de Medi Ambient i Territori, la Conselleria d’Educació i Formació Professional.

La ICTIB

La custòdia del territori és el conjunt d’estratègies que fan que propietaris, gestors i usuaris del territori –públics i privats, particulars o comunitaris– s'impliquin en la conservació i el bon ús dels valors naturals, ambientals i culturals. En la ICTIB, que és la xarxa per a la conservació d'aquest patrimoni a les Illes, hi participen prop d'una trentena d'organitzacions amb interessos d'aquesta índole.

stats