Societat 09/01/2024

Els psicòlegs demanen més presència a les escoles i els centres de salut per atendre l'emergència actual

Han augmentat un 60% els ingressos de menors per salut mental i un 30% les temptatives de suïcidi d'infants i joves

2 min
Creix el nombre de menors amb problemes de salut mental a les Balears

PalmaEl president del Col·legi de Psicologia de les Balears, Javier Torres, ha qualificat de "demolidores" les darreres dades sobre salut mental aportades pel Govern de les Illes Balears. S'ha referit a l'increment d'un 60% dels ingressos hospitalaris de nins i joves per problemes de salut mental el 2021, segons el Govern. A més, a les Balears el 2022 s'ha registrat un percentatge d'augment de temptatives de suïcidi infantojuvenil d'entre un 27% i un 30% i els suïcidis continuen sent la primera causa de mort entre joves de 15 a 29 anys.

Torres ha afirmat que "no podem estar més temps amb els braços plegats" i considera imprescindible que els psicòlegs s'incorporin a tots els centres educatius: "No és un caprici i ajudaria a detectar situacions de perill de nins i adolescents". Per al president dels psicòlegs, també és essencial que aquests professionals formin part dels centres de salut d'Atenció Primària: "Tenim clar que quan patim un dolor físic anam a urgències, però quan és un dolor psicològic no té tant d'interès, i realment té la mateixa importància. Només ho sap qui ho pateix".

Torres ha recordat que en el cas dels centres de salut es varen preveure 24 places de psicòlegs a l'Atenció Primària, però que la realitat, actualment, és que només hi ha quatre d'aquestes places ocupades.

Des de l'àmbit educatiu hi ha un conveni per a alumnes amb risc autolític que cobreix el pagament de set sessions d'intervenció psicològica amb l'objectiu de cobrir 95 casos al llarg del curs escolar 2023-2024. “És un conveni eficaç, que permet intervencions en un termini de 24 o 48 hores com a màxim, però que només està dedicat a alumnat amb risc de conductes suïcides”. Torres defensa la incorporació de psicòlegs als centres com es “fa a comunitats com Madrid i València” perquè permetrien una atenció, des del primer moment, als infants amb problemes psicològics.

Moció al Consell de Mallorca

Aquestes declaracions s'han fet en el marc de la presentació de la moció que MÉS per Mallorca defensarà aquest dijous al ple del Consell per reclamar que la institució ofereixi a través del Col·legi Oficial de Psicologia assistència als infants i joves de Mallorca, amb una campanya de bons assistencials. També es reclama la promoció de campanyes publicitàries i accions de conscienciació i, des de la formació, s'han afegit a la reclamació del Col·legi de dotar els centres educatius i de salut de psicòlegs.

stats