Societat 30/07/2020

MÉS i Podem queden sols i la plaça Joan Carles I de Palma mantindrà el nom

El PSIB ha votat en contra de la proposta de canvi de nomenclatura dels seus socis de govern

Kike Oñate
2 min
La plaça Joan Carles I de Palma.

PalmaEl ple de l'Ajuntament de Palma ha rebutjat aquest dijous la proposta d'Unides Podem i MÉS per substituir el nom de la plaça Joan Carles I per plaça de les Tortugues, que és com es coneix popularment. El PSIB hi ha votat en contra perquè "cal esperar que avancin" les investigacions contra el rei emèrit, segons el regidor socialista d'Esports, Francisco Ducrós, que ha afegit que "no hi ha informació suficient per prendre una decisió sobre una qüestió fonamental que afecta la prefectura de l'Estat". El PP, Ciutadans i Vox n'han defensat la "presumpció d'innocència" i també hi han votat en contra.

La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas (Podem), ha afirmat que no "podem tenir un carrer amb el seu nom perquè és una vergonya", mentre que el tinent de batle de Cort i regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, ha comentat que no és un tema de monarquia o república, "ho és de dignitat". També ha recordat que el 2013 sí que va ser possible, perquè el Consistori ja va retirar la denominació de Rambla dels Ducs de Palma de Mallorca, que fins al 8 de febrer d'aquell any homenatjà la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin. "Va ser un govern del PP que va haver de llevar el nom, imaginau si va ser greu", ha afegit. Noguera, a més, ha considerat que el canvi de nom "és una qüestió de temps" i ha dit que el setembre tornaran a presentar la moció.

La regidora de Ciutadans, Eva Pomar, ha carregat contra MÉS i Podem perquè "estam en una situació en què la gent pateix i veniu amb això, sense solucions". També ha dit que "Espanya és un estat democràtic on hi ha presumpció d'innocència, encara que a molts no els agradi". Així mateix, ha comentat que "ens voleu enganar, voleu instaurar una república bananera". Per la seva banda, la regidora del PP, Mercedes Celeste, i el regidor de Vox, Fulgencio Coll, han considerat que cal respectar la presumpció d'innocència de Joan Carles I.

Cal recordar que, com va avançar l'ARA Balears, el Govern vol canviar el nom del poliesportiu Prínceps d’Espanya de Palma perquè sigui identificat com el que és: un centre de tecnificació, segons va explicar la consellera d’Esports, Fina Santiago. A més, va afegir que volen aprofitar l’ocasió per "democratitzar" el topònim eliminant el títol creat pel dictador Francisco Franco perquè Joan Carles de Borbó el succeís.

stats