Societat 22/05/2020

L'Estat obvia la prohibició del dièsel a partir del 2025 a les Balears

El projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica estatal no preveu la restricció, com havien acordat el Govern i l'executiu de Pedro Sánchez

Ara Balears
2 min
El Govern ha acordat amb Madrid suspendre la prohibició dels vehicles dièsel a partir del 2025

PalmaEl projecte de la llei de canvi climàtic i transició energètica del govern espanyol no té en compte l'acord bilateral al qual va arribar amb el Govern balear, en què l'executiu de Pedro Sánchez donava llum verda que les Balears prohibissin la venda de vehicles dièsel a partir del 2025, segons ha denunciat MÉS per Mallorca en un comunicat. Malgrat que el document planteja la possibilitat perquè els territoris insulars puguin establir mesures de restricció pròpies, segons fonts del Govern, no preveu la restricció específica per a les Illes.

La formació ha presentat una proposició de llei al Parlament rebutjant l'incompliment de l'acord bilateral entre els dos governs i perquè la Cambra plantegi retirar el projecte de llei espanyol perquè es modifiqui i inclogui la particularitat balear.

"Hem constatat que ni l'acord incloïa el compromís d'incorporar la norma autonòmica a la llei de canvi climàtic estatal, ni aquest s'ha produït", ha criticat el diputat de MÉS, Josep Ferrà, i ha afegit que el projecte de llei ni tan sols cita l'acord entre el Govern i l'Estat perquè la prohibició del dièsel a les Balears es pugui efectuar el 2025.

MÉS també proposa que la llei climàtica estatal inclogui mesures concretes per a l'impuls del transport ferroviari amb origen i destinació en aeroports. També reclamen mesures específiques de reducció progressiva d'emissions contaminants als oceans i el compromís d'impulsar una Àrea de Control d'Emissions (ECA) a la mar Mediterrània.

El Govern va aprovar la Llei de canvi climàtic i transició energètica el febrer del 2019, la qual, entre altres mesures, incloïa la prohibició de l'entrada de nous vehicles dièsel a les Balears a partir del 2025. La llei, però, va més enllà de la prohibició del dièsel, també preveu que es prohibeixi l'entrada de nous vehicles de benzina a partir del 2035. Però tant els dièsel com els vehicles de benzina que hagin accedit a les Balears abans del 2025 i el 2035 podran circular fins l'any 2050, data prevista per assolir un parc mòbil descarbonitzat al 100%.

stats