Telerealitat
Societat 18/06/2023

De professió, concursant de 'reality': enganxats al circ mediàtic

Sofía Suescun, Ylenia Padilla, Oriana Marzoli i Tom Brusse són exemples de com alguns personatges fan de la seva participació a la telerealitat una carrera laboral

Maria Blanch Llardén
4 min
'Supervivientes' ha estat un èxit d'audiència

BarcelonaGran Hermano, Mujeres y hombres y viceversa, La isla de las tentaciones, Supervivientes… són programes que sovint es colen a les nostres televisions. Aquesta telerealitat capta un públic majoritàriament jove que segueix la vida dels concursants setmana rere setmana. La maquinària de xafardejos, gelosia, proves, reptes amorosos fa que els espectadors s'enganxin als realities. Però ¿s’hi enganxen també els concursants? Molt sovint alguns d'ells repeteixen fins a entrar en una roda mediàtica que no sembla tenir aturador.

Durant molts anys, Mediaset ha estructurat la seva programació al voltant dels realities i s'ha fet molt habitual veure cares que salten d'un programa a l'altre. Fins i tot alguns formats han estat especialment creats perquè aquestes celebritats nascudes gràcies a la telerealitat repeteixin i renovin la seva fama. N’hi ha que s’han fet un lloc a la indústria. Els seus noms destaquen per sobre dels altres, la seva reputació –sigui per a bé o per a mal– els precedeix, i són capaços de conquistar qualsevol reality que se’ls doni i tornar a enganxar el públic. Són realitistes reincidents. 

Des dels 19 anys

Una de les primeres concursants reincidents va debutar en el món de la telerealitat amb només 19 anys de la mà de la seva mare, Maite Galdeano. Sofía Suescun ha passat per quatre dels realities més coneguts de Mediaset: va guanyar Gran Hermano 16 i Supervivientes 2018; va participar en GHDúo 2019, i va ser tronista de Mujeres y hombres y viceversa. La de Pamplona és un dels millors exemples d'una professional dels realities.

El seu èxit en aquests formats li va obrir la porta a altres oportunitats professionals: ha sigut col·laboradora de diversos programes i ha tingut un canal propi a la plataforma digital Mtmad, propietat de Mediaset. A través d'aquesta finestra ha fet Los mundos de Sofía, on explicava en forma de docu-reality la seva vida, i ha participat en els concursos Crazy party i Mad merry Christmas. A més, el 2020 va formar part de Solos/Solas, un programa de Mitele Plus, i el 2021 va entrar a Ven a cenar conmigo: gourmet edition

Quan la polèmica et dona la fama

Una altra personalitat que forma part de l'univers Mediaset i que és tota una experta dels realities és Ylenia Padilla. Amb 24 anys, la de Benidorm va entrar a Gandía Shore, del canal MTV, on va protagonitzar les escenes més polèmiques. A tres dies de la final, va abandonar voluntàriament. Llavors ja s'havia convertit en una estrella mediàtica.

Tres anys després, el 2015, va entrar en l'òrbita de Mediaset i va participar en la tercera edició de Gran Hermano VIP, juntament amb Belén Esteban i Kiko Rivera, i el 2019 a GHDúo. Després del seu pas pel primer programa de telerealitat ja va fitxar com a col·laboradora de Sálvame i Deluxe

Com Suescun, la coneguda només com a Ylenia també va entrar a Mtmad amb el seu propi programa, Femylenia, que va ser descrit com un sacseig dels “fonaments de l’heteropatriarcat” sense pèls a la llengua. El 2015, a més, es va estrenar com a cantant amb el senzill Pégate, que Sílvia Abril imitaria durant el seu pas per Tu cara me suena

Fracàs a Espanya, sort a Xile i Itàlia

La reina dels realities en tres països diferents. La veneçolana Oriana Marzoli no en va tenir prou amb un i ha participat en fins a vuit programes de telerealitat repartits entre Espanya, Itàlia i Xile. És coneguda entre la comunitat espanyola fanàtica dels realities per la seva participació a Mujeres y hombres y viceversa, tant com a tronista com a pretendenta; per la seva aparició a La casa fuerte, i per la seva curta estada a la sisena temporada de Gran Hermano VIP, on va durar només 48 hores.

Aquest patró també el va repetir a Supervivientes 2014, programa que va abandonar el quart dia perquè no li agradava un coco. El 2017 s’hi va tornar a presentar com a “fantasma del passat” però, de nou, va abandonar el programa. No contenta amb això, s'hi ha presentat una tercera vegada i actualment és concursant de l'edició d'aquest any.

Acabat el seu primer pas per Supervivientes, va intentar provar sort a Xile, on va participar en tres realities amorosos: Amor a prueba, ¿Volverías con tu ex? i Doble tentación. Es va proclamar guanyadora del segon juntament amb la seva parella. 

Després de fracassar en tots els realities espanyols i guanyar-ne només un a Xile, Marzoli vola fins a Itàlia per participar en l’última edició de Grande Fratello VIP.

De pretendent a faldiller

Un altre participant de Supervivientes és també Tom Brusse. Va participar en el concurs de supervivència el 2021, però pel que és conegut veritablement és pel rastre que va deixar a la segona edició de La isla de las tentaciones, on va guanyar-se la fama de faldiller. És amb aquest programa amb el qual va saltar a la fama, però anys abans ja havia entrat en la roda de la telerealitat. 

El francès, que ha viscut gairebé tota la seva vida a Marràqueix, va iniciar-se a la televisió el 2018 en la sisena temporada de Les princes et les princesses de l’amour. El 2019 va ser pretendent a Mujeres y hombres y viceversa, on va conquistar la parella amb la qual va anar a La isla de las tentaciones, Melyssa Pinto. A més, també és DJ, golfista i propietari de restaurants i discoteques. El 2020 va participar en la segona edició de La casa fuerte i aquest 2023 en la quarta temporada de Solos/Solas.

Aquests quatre professionals dels realities són un exemple de com durant anys Mediaset s'ha dedicat a construir celebritats que ha reaprofitat sense aturador. Amb el grup de comunicació immers en un canvi de rumb, està per veure si tots aquests personatges encara tindran espai en la programació de Telecinco.

stats