Societat 09/04/2020

Els productors d'ametlla i oliva, entre els principals beneficiats de la reducció de l'IRPF a les Balears

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha aplicat aquesta rebaixa per compensar els problemes de mercat

Ara Balears
1 min
La rendibilitat de l’agricultura

PalmaEl sector de l'agricultura dedicada a l'ametlla, l'oliva i el farratge, juntament amb la ramaderia extensiva, serà el principal beneficiat de la reducció de l'índex de rendiment net de l'IRPF. Aquesta rebaixa ha estat proposada pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per contrarestar els danys provocats pel clima i els problemes de mercat, que han produït un descens significatiu en el rendiment.

Així, es podran beneficiar d'aquesta mesura els agricultors i ramaders espanyols afectats per la sequera de 2019 i pels danys causats per la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) del setembre. El Ministeri informa que l'efecte de les reduccions establertes a escala estatal és especialment important a les Balears pel fet que les produccions esmentades són significatives al territori.

Es calcula que l'aplicació de la norma al sector agrari suposa una rebaixa total de 614 milions d'euros al conjunt del sector agrari estatal. Pel que fa a les Illes Balears, les reduccions poden suposar una davallada d'uns 1,7 milions d'euros. Concretament, la rebaixa fa que l'IRPF davalli d'un 0,26 a un 0,13 en el cas de l'olivar; d'un 0,37 a un 0,19 en el del farratge, i d'un 0,26 a un 0,18 en el de l'ametller.

També s'apliquen en aquesta campanya les reduccions per als agricultors que utilitzen electricitat per al reg, en aplicació d'un coeficient corrector que es va introduir el 2014. Aquest suposarà la reducció d'un 20%.

stats