Pla de Fosses de les Illes
Societat 05/12/2023

Les primeres excavacions al cementeri de Son Carrió no troben enterraments de milicians

Pròximament s'obrirà l’àrea esquerra per avaluar si hi ha restes humanes atribuïbles a combatents republicans

ARA Balears
2 min
Excavacions al Cementiri de Son Carrió.

PalmaLes primeres excavacions al cementeri de Son Carrió (Sant Llorenç des Cardassar), que s'han fet a la zona enjardinada situada al nord-est del recinte, a la dreta de l'entrada principal, han acabat sense resultats positius. Les tasques en aquesta zona ja han acabat completament i no s'hi han trobat restes de milicians republicans, només enterraments ordinaris datats de finals del segle XIX majoritàriament, i alguns de mitjan segle XX. Aquesta actuació s'està desenvolupant en el marc del IV Pla de fosses de les Illes Balears del Govern. En concret, l'excavació i exhumació es fan des de dia 20 de novembre.

En aquestes primeres setmanes de feines s'han pogut documentar una gran quantitat d'enterraments ordinaris. Les primeres sepultures es localitzen dins d'unes síquies paral·leles que podrien formar part d'antigues rases de vinyes del segle XIX, que foren modificades per usar-se com a lloc d'enterrament. A finals del segle XIX, una part dels terrenys dedicats fins aleshores al cultiu de la vinya s'empraren per construir el primer cementeri a Son Carrió.

Els materials apareguts en les sepultures corresponen a rosaris amb pasta vítria, creus de metall, botons de ceràmica i metall i fragments de sabates de cuir pel que fa als enterraments de finals del segle XIX i del primer quart del segle XX. També s'han trobat quatre enterraments més superficials que presentaven calçat de cautxú, atribuït a la dècada de 1940-1950. Tots els enterraments són en taüt de fusta i la immensa majoria presenten rosaris entre les mans. En total, s'han documentat 42 sepultures, sis agrupacions de restes humanes en posició secundària, sense connexió anatòmica i restes humanes remogudes en els nivells superficials.

L'equip d'antropologia forense ha començat a treballar en l'estudi d'aquestes restes humanes per tal d'analitzar si en alguna es pot evidenciar alguna lesió perimortal compatible amb alguna ferida produïda per un acte de batalla. Des d'aquest dilluns, s'està procedint al cobriment d'aquesta zona enjardinada, amb les restes humanes retornades al seu estat original. En els pròxims dies s'obrirà l'àrea esquerra, més propera a la porta antiga, per avaluar si hi ha restes humanes atribuïbles a milicians que varen morir durant els combats en la coneguda batalla de Mallorca de 1936 o el desembarcament de Bayo.

stats