Societat 08/06/2021

L'antiga presó de Palma es convertirà en una superilla verda amb un centre d'innovació cultural

El nou plantejament del PGOU també contempla la creació d'una nova residència per a estudiants, habitatge social protegit i una escoleta municipal

Toni Jaume
2 min
Pati interior de l'antiga presó de Palma

PalmaL'antiga presó de Palma tendrà una nova segona vida. El consell de gerència d'urbanisme de cort ha aprovat definitivament la modificació del plantejament inicial de recuperació. Així, l'antiga presó es convertirà en una superilla verda de més de 17.400 metres quadrats, un centre d'innovació cultural, una residència d'estudiants i artistes, 103 habitatges de protecció social i, també, una escoleta municipal. Així ho ha explicat Neus Truyol, regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, aquest dimarts matí, que ha destacat que és una passa molt important per donar un nou ús a l'espai.

"Si no haguéssim fet aquesta modificació, s'hauria esbucat tota la planta", apuntava Truyol, que ha fet referència al fet que amb aquesta nova revisió es preservarà l'arquitectura de l'antiga presó, un dels objectius importants de la proposta. Segons ha comunicat la regidora, aquest nou plantejament quedarà aprovat definitivament en el proper ple previst per dia 17 de juny.

Tot el recinte estarà protegit per un talús vegetal que permetrà minvar la contaminació acústica que provoca la Via de Cintura, sobretot posant l'atenció sobre els habitatges que s'hi volen construir. A més, aquesta incorporació del talús obligarà el canvi d'ubicació d'un dels vials.

Una nova rotonda

En paral·lel, hi ha previst una nova connexió amb la Via de Cintura, una rotonda nova per entrar a ciutat. Segona ha explicat Neus Truyol, és el Consell de Mallorca qui se n'encarrega, a part de gestionar les propostes de forma simultània. A causa d'aquesta nova rotonda, el nou plantejament comporta l'esbucament de dues casernes dels antics treballadors de la presó situades al costat del carrer d'Alfons el Magnànim, en concret 828 metres quadrats.

El finançament

Per poder fer realitat el projecte es necessitaran fons supramunicipals. De fet, la regidora ha explicat que ja s'hi treballa i ha fet esment que els fons europeus de recuperació encaixen a la perfecció amb la idea del projecte. Alhora, ha fet saber que quan abans s'obtingui aquest finançament es posarà en marxa el projecte i que de moment no es pot donar una data fixa d'inici.

stats