Societat 02/01/2020

La mare detinguda per haver ofegat la filla a la banyera li va donar abans 80 sedants

La jutge l'ha enviat provisionalment a la presó per un delicte d'assassinat

Maria Garcia / Montse Riart
2 min
La mare detinguda per ofegar la filla a la banyera va donar-li abans 80 sedants

Girona / BarcelonaUna jutge de Girona ha enviat provisionalment a la presó la mare que va confessar haver matat la seva filla de 10 anys ofegant-la a la banyera dilluns passat. La dona, de 49 anys, ha passat avui a disposició judicial i ha tornat a admetre els fets. A partir de la seva declaració en seu judicial i d'altres indicis recollits durant l'escorcoll al domicili, la magistrada explica en la resolució que la dona va adormir la nena abans de matar-la subministrant-li 80 comprimits d'un medicament sedant per ajudar a dormir, que ella mateixa tenia receptat.

Els serveis d'emergències van intentar reanimar la nena i la van traslladar a l'Hospital Josep Trueta, on va acabar morint poca estona després. La jutge continuarà investigant la mare per un delicte d'assassinat, tot i que la investigació continuarà ara el seu curs.

El fiscal, Enrique Barata, ha explicat que la dona ha detallat la cronologia del crim. Segons ha declarat davant la jutge, primer va anar a comprar tres capses de Lormetazepam, un medicament que ella prenia i que tenia receptat, i, a tres quarts menys cinc de dotze va recollir la nena de classes de mecanografia. La va portar a casa, li va donar un got d'aigua amb les 80 pastilles dissoltes i li va dir que era per les angines. La nena va començar a "perdre la consciència" i va entrar en un estat "somnolent", i va ser llavors quan la va ofegar a la banyera.

Tot seguit, la dona va confessar el crim a dues persones: a un conegut seu a través de Facebook i a una veïna del domicili, a qui va anar a veure. La veïna, quan va sentir què havia fet, va entrar a dins de casa i es va trobar la menor a la banyera. Segons el fiscal, la detinguda ha reconegut tots els fets "amb una fredor emocional terrible" i ha justificat el crim perquè dilluns al matí "ho veia tot negre". "Tenia una sensació de desesperació, de negror, i que aquesta sensació la va portar a fer el que va fer", ha indicat Barata.

Antecedents mèdics

L'advocat de l'arrestada, David Muñoz, ha afirmat que la dona pateix un "quadre clínic psiquiàtric considerable" i ha demanat l'internament en un centre psiquiàtric, en comptes de la presó, però la jutge ho ha rebutjat perquè els metges forenses consideren que té plenes capacitats. Tot i això, el pas següent del seu advocat serà demanar un altre informe als professionals de Puig de les Basses per sol·licitar el trasllat a un centre psiquiàtric. D'altra banda, la germana de l'acusada ha demanat el màxim respecte per a ella i tota la família.

Es dona la circumstància que la família de la detinguda n'havia demanat la incapacitació. El fiscal ha explicat que ella havia dit que no tenia bona relació amb la seva germana i que sabia que la volia incapacitar, però es desconeix si la incapacitació era només per administrar els seus béns o també per retirar-li la custòdia de la menor.

El fiscal també ha assenyalat que la dona havia estat ingressada en un centre psiquiàtric fins al 24 de desembre i que el dia 27 va anar a urgències perquè "tenia idees de suïcidar-se". Tres dies després, el dilluns 30, va cometre el crim.

stats