Societat 18/02/2022

Presó sense fiança per als acusats del blanqueig de capitals a Mallorca

Un dels detinguts encara està pendent de declarar

ARA Balears
2 min
Un cotxe de la Policia Nacional.

PalmaEl jutjat d'Instrucció número 2 de Palma ha decretat presó sense fiança per a cinc dels sis detinguts en l'operació contra el blanqueig de capitals a Mallorca. Cinc dels sis detinguts han passat ja a disposició judicial i un està pendent de declarar, ja que té altres causes pendents.

Amb aquesta operació policial la Guàrdia Civil ha aconseguit desarticular una estructura criminal albanesa que "inundava" Europa amb cocaïna i blanquejava els diners obtinguts des de Mallorca. Segons va informar el cos armat, es tracta d'una macrooperació conjunta amb la Policia Nacional, l'Europol, la DEA (Administració de Control de Drogues) estatunidenca i l'FBI. Més de 580 membres dels cossos de seguretat han participat en aquest operatiu internacional, conegut com a Operació Casino.

Els agents van detenir un total de 45 persones, 8 a Espanya –6 a Mallorca i 2 a Barcelona–, per formar part de la que seria "una de les organitzacions de narcotraficants més importants d'Europa, dedicada a la distribució de cocaïna per tot el continent". De fet, l'operatiu ha requerit coordinació de fins a set països: Bèlgica, Alemanya, els Països Baixos, Itàlia, Croàcia i el Regne Unit, a més d'Espanya.

Segons els investigadors, els detinguts importaven cocaïna des de Sud-amèrica i l'introduïen per diversos ports europeus. Organitzaven el transport mitjançant avions, embarcacions, camions i cotxes. D'aquesta manera, assumien la cadena de subministrament completa, des de l'origen fins a la destinació final.

A més, a Espanya i a altres països europeus es blanquejaven els beneficis procedents de l'activitat il·legal. Pel que sembla, l'organització tenia una complexa estructura societària assentada a Mallorca, des de la qual blanquejaven els guanys. S'estima que s'han blanquejat més de 30 milions d'euros en inversions immobiliàries a l'illa. Igualment, també a Alemanya i Croàcia el grup tenia estructures similars.

stats