Societat 16/10/2023

El PP claudica davant Vox: l'elecció de llengua arribarà a segon de Primària el pròxim curs

El partit d'extrema dreta pretenia que a partir de l'any que ve ja s'aplicàs la mesura a Infantil i Primària

2 min
La presidenta del PP balear, Marga Prohens, durant una reunió recent amb els líders de Vox a les Balears, Patricia de las Heras i Jorge Campos

PalmaEl PP ha claudicat davant Vox i ha acceptat que l'aplicació de la lliure elecció de llengua es faci a partir del pròxim curs i, inicialment, fins a finals de primer cicle de Primària (vuit anys). El partit d'extrema dreta va presentar una PNL que es debatrà i votarà aquest dimarts al Parlament, en què demanava que la lliure elecció es fes tant a Infantil com a Primària a partir del pròxim curs 2023-2024. Però el PP ha esmenat el text i ha proposat que es faci des dels tres anys fins als vuit.

Cal recordar que, tal com han estat dient el Govern i Educació des de l'inici de la legislatura, amb vista al curs vinent es volia implantar la mesura dels tres anys als sis, i de manera negociada amb la comunitat educativa. De fet, així ho havia dit el conseller Vera a diferents reunions amb membres de la comunitat educativa. Ara, però, l'Executiu ha fet un gir de timó i ha decidit acceptar, en part, la proposta de Vox. Aquest dilluns dematí, la presidenta del Govern, Marga Prohens, durant la seva intervenció als Esmorzars Informatius d'Europa Press, ja havia anunciat l'abast de la mesura. "Deixam la lliure elecció de llengua per al curs que ve per al primer ensenyament, que va fins als vuit anys. Ho farem amb els mitjans econòmics i materials, escoltant els professors, equips directius i sindicats", ha dit.

El PP també ha esmenat la PNL de Vox en un altre punt. La formació d'extrema dreta volia que al curs 2025-2026 la lliure elecció s'implantàs a totes les etapes educatives, però el PP s'ha oposat al termini fixat per la formació d'extrema dreta. "El Parlament insta el Govern a estendre la lliure elecció de llengua a totes les etapes educatives abans que acabi la legislatura", diu l'esmena.

No se sap com es farà

Ara bé, cap dels dos partits que s'han compromès a aplicar-la sap explicar exactament com es farà. D'una banda, el diputat de Vox Francisco José Cardona ha afirmat en roda de premsa que l'aplicació d'aquesta mesura "serà progressiva, i es farà el que es pugui amb el material de què es disposi". "Estam a una comunitat bilingüe i tots els professors poden utilitzar les dues llengües de manera indistinta. Els alumnes ho capten sense cap problema a l'aula", ha dit.

Per la seva banda, Marga Duran, portaveu del PP al Parlament, ha explicat que està convençuda que la lliure elecció es pot aplicar sense entrar en conflicte amb l'Estatut ni amb la Llei de normalització lingüística, però ha delegat tota la responsabilitat de l'execució en la Conselleria d'Educació i Universitats. "És el Govern qui ho ha d'aplicar". Així, ara per ara, cap dels dos partits sap com procedirà. Fonts properes al partit popular expliquen que la implantació de la lliure elecció de llengua "es troba en una fase molt incipient".

stats