Societat 10/09/2019

Els germans Pou acusen Medi Ambient de tractar els escaladors com a "criminals"

Des de la Conselleria han assegurat que no han rebut cap queixa i que el procediment sempre és el mateix per a qualsevol persona

K. O.
2 min
Germans Pou: “La serra de la Tramuntana és un paradís per als escaladors”

PalmaEls germans Iker i Eneko Pou, que formen una de les millors cordades d'escalada lliure del món, han acusat la Conselleria de Medi Ambient i Territori de tractar el col·lectiu d'escaladors de Mallorca com a "criminals". Malgrat que no han volgut generalitzar, han carregat contra el cos d'agents ambientals perquè, en la seva opinió, s'està "perseguint" els escaladors. I han lamentat que la darrera "cacicada" hagi estat que l'Administració demani que tots els que fan escalada a la serra de Tramuntana hagin de tenir una autorització. Els germans Pou asseguren que això significarà pagar per "gaudir" de la natura i que és una mesura que ni tan sols s'aplica a parcs naturals com Pics d'Europa i Mont Perdut, però tampoc al conegut parc de Yosemite, als Estats Units, on es pot escalar sense cap autorització. Per tot això els alpinistes bascos que resideixen a Mallorca han dit que "toca unir-se, organitzar-se i crear una associació".

Des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori han dit a l'ARA Balears que des del 2007 cal tenir una autorització però cap particular ha de pagar res. Només les empreses d'aventura han de pagar una quota anual. A més, asseguren que no han rebut cap queixa per part d'escaladors i que el procediment sempre és el mateix per a qualsevol persona.

En un comunicat els escaladors també han denunciat que Tamara Lunger, una de les alpinistes més conegudes del món, va estar retinguda pels agents de Medi Ambient durant més de dues hores a Alaró juntament amb un altre escalador. Els Pou, que varen convidar els dos escaladors, han explicat que a l'estiu els seus amics varen ser retinguts a la carretera que puja fins al restaurant del Verger perquè "suposadament volien escalar". Els agents, diuen els germans, varen registrar la seva motxilla i després varen haver de baixar al poble, on varen haver d'esperar fins que arribassin els dos escaladors perquè Lunger i el seu company poguessin mostrar la seva documentació.

Medi Ambient ha assegurat que els agents implicats van rebre una denúncia per part d'un pagès perquè havia vist escaladors a prop del castell d'Alaró. Els agents van trobar Tamara Lunger i l'altre escalador baixant, moment en el qual se'ls va demanar la documentació però no la tenien. Els mateixos agents es van oferir per acompanyar els escaladors fins al poble. En cap moment Lunger hi va posar cap impediment i el procediment va ser com qualsevol altre, segons han dit des de la Conselleria.

"A algú se li ocorre que es detingui Rafa Nadal en un torneig a Nova York perquè "creim que estava jugant a tennis?", han ironitzat, i s'han demanat si les activitats de muntanya són un delicte. Els escaladors bascos no entenen per què es persegueix una activat en què la majoria dels esportistes són persones que "estimen" i "respecten" la natura, segons han dit. I critiquen que no es persegueixin de la mateixa manera problemes ambientals com els vessaments fecals a les platges, els fondejos sobre posidònia i els "milers de cotxes, motos i busos que cada dia passen per la Serra".

stats