Societat 20/05/2022

La posidònia d'Illetes té 2.355 anys

La de Portal Nous té 128 anys i creix deu vegades més ràpid, a cinc mil·límetres per any

ARA Balears
1 min
Imatge d'arxiu de la posidònia a les Balears.

La posidònia d'Illetes, a Calvià, té 2.355 anys i creix 0,5 mil·límetres per any, segons precisa una investigació de Centre d'Estudis Avançats de Blanes i la Fundació Marilles.

L'estudi també analitza la praderia de Portals Nous, també al municipi de Calvià, que té 128 anys i un creixement deu vegades major que la d'Illetes, de cinc mil·límetres per any.

Una base rocosa

La diferència d'edat entre la posidònia d'Illetes i la de Portals Nous es deu al fet que la segona creix sobre una base rocosa que li impedeix acumular sediment durant tants anys.

Aquest mostreig va ser realitzat el juliol de 2021, mitjançant l'extracció de sediments per determinar la seva edat i la quantitat d'emmagatzemat.

En una nota de premsa, la Fundació Marilles ha explicat que s'espera que aquests resultats ajudin a protegir aquest actiu natural i els múltiples serveis i beneficis que proporciona a la societat.

Valor de les praderies

En aquest sentit, ha recordat que un estudi finançat per la matiexa entitat el 2019 va estimar el valor de les praderies de posidònia de les Balears en 622 milions d'euros.

Segons ha precisat, aquest valor inclou 326,9 milions d'euros protecció costanera, 205 milions d'euros de captació i emmagatzematge de carboni i 85 milions d'euros de qualitat de l'aigua.

"Qualsevol esforç per evitar la deterioració i la destrucció d'aquest singular ecosistema o per millorar la qualitat del seu hàbitat, no tinguem cap dubte, a mitjà i llarg termini redundarà en benefici de tots", ha assegurat el director de l'estudi, Miguel Ángel Mateo.

stats