Medi ambient
Societat 05/08/2023

La posidònia de la badia de Portmany, en estat crític pel fondeig massiu de vaixells

Salvem sa Badia denuncia que està sent una situació "dramàtica" i insòlita des que l'associació va posar en marxa el servei d'informació el 2021

ARA Balears
2 min
Fondeig massiu a la badia de Sant Antoni de Portmany.

PalmaLa posidònia de la badia de Portmany enguany es troba en estat crític a causa del fondeig massiu d'embarcacions, segons ha denunciat aquest dissabte l'entitat ecologista Salvem sa Badia. En un comunicat, el col·lectiu ha informat que el seu equip de voluntaris s'enfronta des de la segona quinzena de juliol i els primers dies d'agost a una situació "dramàtica" per a la praderia de posidònia de la badia, un fet que mai no s'havia registrat en temporades anteriors, des que l'associació va posar en marxa aquest servei, l'estiu de 2021.

Tal com han recordat, l'equip surt diàriament a navegar per la badia per informar les embarcacions que fondegen sobre posidònia sobre la il·legalitat que suposa aquesta maniobra i se'ls demana que moguin les embarcacions a fons arenosos, on cadenes i àncores no provoquin danys a la planta. Aquest estiu, no obstant això, la situació de col·lapse de la badia ha aconseguit nivells extrems, han alertat.

En les darreres setmanes, l'excessiva afluència d'embarcacions ha omplit totes les zones d'arena, fet que ha provocat el fondeig massiu sobre posidònia. "El fondeig a la mar hauria de ser igual que quan aparcam el cotxe. Si no hi ha lloc, en cercam una mica més lluny. No el deixam estacionat en un parc o en un jardí, com està passant ara mateix a la badia de Portmany amb les embarcacions", han explicat des d'aquest grup de voluntaris.

Aquesta pressió sobre la planta marina es fa per desconeixement, però també de manera conscient i reiterada per part d'alguns navegants, han reiterat.

A aquesta anòmala situació que s'està registrant davant els serveis de vigilància de les diferents institucions que haurien de vetllar per protegir la posidònia, s'hi afegeixen altres factors que afecten el sistema immunitari de la posidònia i que en posen en risc la supervivència. El més important és l'estrès tèrmic, ja que el Mediterrani està superant els 29 graus centígrads, tot i que la temperatura a la qual sobreviu la posidònia se situa entre els 10 i els 28 graus.

A més, s'hi sumen els constants abocaments d'aigües brutes a la badia, que arrosseguen patògens que podrien fer emmalaltir la posidònia i altres organismes del mateix ecosistema, afeblits per aquest estrès tèrmic que pateixen. Els fondejos amb morts il·legals han proliferat també aquesta temporada a la zona sud de la badia i en molts casos se situen també sobre posidònia.

Tots aquests factors representen una pressió per a la prada que no existia a aquest nivell els estius anteriors, han alertat des de Salvem sa Badia de Portmany.

stats