Societat 26/05/2020

Menys clients, mascaretes i controls de temperatura per als treballadors: reobren els centres comercials

Les grans superfícies principals de Mallorca s'adapten a la desescalada de l'estat d'alarma

Catalina Riera
2 min
El centre comercial de Porto Pi

PalmaAforament limitat, senyalització d'entrada i sortida a les botigues i a les rampes, punts amb dispensadors de gel hidroalcohòlic repartits per les zones comunes i pantalles digitals. Aquestes són les mesures que han pres els centres comercials, com per exemple el de Porto Pi i Fan Mallorca Shopping.

La imatge que es viu ara a aquests recintes no té res a veure amb la que hi havia abans de la crisi sanitària. A Porto Pi, per exemple, hi ha "menys clients que abans de la pandèmia" i la majoria porta mascareta i manté la distància de seguretat. "Alguns són més hipocondríacs i tot d'una que entren a la botiga demanen on és el gel per netejar-se les mans, però altres comencen a tocar els productes i després els desinfectam", explica la treballadora de la botiga de sabates Càsting, Malén Rodríguez.

A l'hora de començar amb la jornada laboral, els treballadors d'aquests centres han de seguir un estricte protocol per tal d'evitar contagis. Tots duen mascareta i guants, però, a més, al Fan Mallorca Shopping s'han implantat uns "horaris de sortida i d'entrada escalonats, es prenen la temperatura en començar i acabar els torns, i es fan sessions de formació específica sobre els nous protocols de seguretat i neteja a seguir", expliquen en una nota.

Ara la feina es "fa més difícil perquè has de fer net constantment, però tot és acostumar-s'hi", explica Rodríguez. Fins i tot a les botigues de roba, quan un client s'emprova alguna peça i no la compra, "immediatament la posam en quarantena, la desinfectam amb vapor i, quan està desinfectada, la tornam a treure", diu una treballadora d'una botiga de roba.

Aquest procés canvia a Misako de Porto Pi. "Cada dia netejam la botiga unes quantes vegades, i també les bosses i carteres, però quan un client toca algun producte de tela se'ns fa més difícil la desinfecció, perquè només es pot fer amb aigua i el podria fer malbé", explica l'empleada de la botiga, Neus Servera. Així i tot, els que entren "eviten tocar els productes si no és necessari", exposa.

Els clients es passegen pel centre comercial amb mascareta i pareix que s'hi senten a gust. "És la primera vegada que surt en tota la quarantena", exposa Nadia Porcel, qui ha anat de compres a Porto Pi i confessa que està "sorpresa amb les mesures de seguretat". De fet, la preocupació que tenia una altra de les clientes, Laura Carrasco, era "que hi hagués molta gent", però considera que "tot està molt ben preparat".

Per part seva, el gerent de Fan Mallorca Shopping, David Gómez, destaca que la "seguretat dels consumidors, operadors i col·laboradors és prioritària" i, per això, han "dissenyat un extens i rigorós pla director de reobertura que permeti reactivar l'activitat comercial amb les màximes garanties", explica. En aquest sentit, el gerent de Porto Pi, José Burgos, explica que han implantat "més de 250 mesures", i que per ara "tant el personal com els clients l'estan complint".

stats