Societat 12/06/2019

Podries estar menjant fins a 5 grams de plàstic a la setmana

Un estudi alerta de la ingesta de microplàstics per la mala gestió dels residus i la producció massiva

Cèlia Codina
2 min
Un mar de plàstics

BarcelonaS'han trobat microplàstics a la fossa de les Mariannes, al gel antàrtic i, ara, als nostres plats. Un informe encarregat per l’organització ecologista WWF alerta que podríem estar consumint fins a 5 grams de plàstic a la setmana, l’equivalent a una targeta de crèdit. Les noves dades assenyalen l’aigua com la principal font de transmissió d’aquestes partícules plàstiques de menys de 5 mm, seguida de prop pel marisc.

Si bé la contaminació de microplàstics afecta totes les localitzacions estudiades, no totes les zones queden afectades de la mateixa manera. L’aigua del Líban i dels Estats Units és la que en surt més malparada, amb més d’un 90% de les mostres analitzades contaminades. Europa encapçala la llista amb un 72% d’indrets analitzats on s’han detectat microplàstics.

Encara no se saben els efectes de la ingesta de plàstic a llarg termini en humans. L’informe, que es basa en 52 estudis, apunta a possibles complicacions a la salut lligades a certes substàncies que poden portar els plàstics, com pigments i additius. WWF fa una crida als governs a donar suport a la recerca dels efectes dels microplàstics.

Sí que es detallen a l’estudi les conseqüències que tenen els microplàstics sobre els animals: des de bloquejos al tracte intestinal fins a infertilitat i mort. La vida salvatge, i especialment la marina, és la primera gran afectada per l'abocament indiscriminat de residus al medi.

Fins a un terç del plàstic produït acaba abocat a la natura, i la seva fabricació, lluny d’estabilitzar-se, creix dia a dia. Des del 2000 la producció d’aquest material augmenta un 4% cada any i, si continua aquest ritme, l’increment de cara al 2030 serà del 40%.

stats