Societat 04/09/2021

Les poblacions de voltor negre i lleonat continuen recuperant-se

De gener ençà, ja han prosperat 32 polls de voltor negre i 15 de voltor lleonat

ARA Balears
1 min
Exemplar de voltor negre amb un poll nascut d'enguany.

PalmaLa recuperació del voltor negre i lleonat continua per bon camí. Enguany, 32 polls ja han volat dels 45 nius que han estat ocupats a la serra de Tramuntana. S'ha observat una tendència molt positiva respecte de l'any passat, quan els polls que varen volar varen ser 27. Així i tot, no s'ha superat el rècord del 2019, quan n'hi va haver 34. Aquests resultats posen damunt la taula la bona evolució que està experimentant la població del voltor negre durant els darrers deu anys. Si entre el 2011 i el 2015 els polls exitosos eren devers 12, a partir del 2016 n'hi ha hagut més de 25 cada any.

Segons la recopilació de dades dels agents de Medi Ambient pel Servei de Protecció d'Espècies, durant el 2021 varen visitar 75 nius. D'aquests, n'hi ha hagut 45 d'ocupats, 32 dels quals han tirat endavant un poll i 13 que no han tingut èxit. A més, per primera vegada, hi ha hagut un naixement de poll de voltor negre sobre un niu realitzat damunt roca, quan normalment es formen sobre les copes dels pins.

D'ençà que el 1982 la població de voltor negre es va trobar a punt d'extingir-se, amb només 20 exemplars, l'evolució ha estat molt favorable. Des de fa 38 anys que el programa de recuperació de l'espècie ha donat fruits. Avui dia, encara ocupa un lloc dins el catàleg balear d'espècies amenaçades, i es té la intenció que hi estigui fins que s'assoleixi un nivell demogràfic que defugi els nivells preocupants.

Pel que fa al voltor lleonat, enguany 15 polls han volat dels 21 nius ocupats. Una xifra semblant a la dels quatre anys previs. De moment, s'ha establert una mitjana de 13 per any, de manera que s'ha superat l'evolució d'entre el 2012 i el 2016, quan no depassaven els deu.

stats