Societat 30/07/2019

La població d'aus marines es consolida a Menorca i arriba a la trentena

Els resultats publicats revelen que el seu estat de conservació es manté estabilitzat respecte d'anys anteriors

Iván Martín
2 min
Les aus marines són un dels actius de la Reserva de la Biosfera de Menorca.

MaóA Menorca s'han citat prop de 30 espècies d’aus marines amb presència a l'illa, i es fan estudis de seguiment de periodicitat variable d'algunes d'aquestes espècies, segons el seu estatus d'amenaça. L'any passat el Programa de Seguiment de la Biodiversitat va seguir quatre d'aquestes espècies: la gavina corsa, el corb marí, la baldriga i l'àguila peixatera. Els resultats publicats revelen que l'estat de conservació de les quatre espècies es manté estable respecte d'anys anteriors.

Així, la gavina corsa ve a l'illa únicament per reproduir-se i dirigir-se després als seus territoris d'hivernada situats al sud del Sàhara. És una espècie endèmica de la Mediterrània, amb estatus d'amenaçada, i que a l'illa té diverses colònies de cria situades en illots i àrees costaneres. Els resultats de l'any 2018 mostren una població reproductora formada per 102 parelles, que en conjunt han tingut una productivitat de 0,93 polls/parella. Les dades del 2018, el darrer estudi completat actualment, sembla indicar que la població podria haver disminuït gairebé un 50% aquest darrer any.

D’altra banda, el seguiment de la baldriga s'ha duit a terme gràcies a la col·laboració de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats. Es tracta d'una espècie amenaçada que acudeix a l'illa per reproduir-se. La resta de l'any porta una vida marina a l'Atlàntic. Menorca posseeix les colònies de cria més grans de la Mediterrània occidental, estimades d'entre 2000 i 6000 parelles reproductores. Atesa la impossibilitat de censar anualment tota la població reproductora, es duu a terme un cens d'una colònia situada a l'illa de l'Aire formada per unes 60 parelles. Les dades obtingudes mostren que la població està en bon estat de conservació, amb altes taxes d'ocupació de nius, d'èxit d'eclosió, d'èxit reproductor i de supervivència adulta.

L’àguila peixatera és una de les espècies més emblemàtiques de l'avifauna insular. Es troba criant únicament als penya-segats més agrests i allunyats de llocs habitats de l'illa. La seva població en els darrers anys s'ha mantingut en 4-5 parelles reproductores, cosa que fa molt complicat que incrementi la seva població, ja que necessita un hàbitat tranquil i la major part del litoral està actualment ocupat pel turisme. Durant aquest any s'han localitzat cinc territoris ocupats per quatre parelles reproductores, amb una productivitat mitjana d'1,25 polls per posta.

Finalment, pel que fa al corb marí emplomallat, els resultats determinen que l'espècie es troba en un estat de conservació favorable a l'illa de Menorca. El cens complet de la població reproductora de l'espècie va comptar al llarg de l'any passat 234 parelles reproductores. Quant a la distribució, s'ha observat un increment de parelles a l'extrem oest de Menorca, a l'illa de l'Aire, i un descens de parelles a l'extrem occidental. El nombre mitjà de posta per parella observat és de 2,33 ous, amb un valor mitjà de productivitat de 2,09 polls volats per niu, valors normals per a l'espècie. A més, es van anellar 70 exemplars de corb marí amb l'objectiu de fer un seguiment més exhaustiu d'aquests exemplars.

stats