Societat 11/03/2021

El ple del Consell de Mallorca reclama a l'Estat que elimini el delicte d'injúries a la Corona

El PSIB i El Pi han donat suport a la proposta de MÉS i Unides Podem

2 min
Imatge d'un retrat del Rei d'Espanya cremant al final de l'acte de l'esquerra independentista en la Diada de l'11 de Setembre del 2016

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous un punt d'una moció de MÉS i Unides Podem que reclama a l'Estat que elimini el delicte d'injúries a la Corona. A més dels impulsors de la iniciativa, el PSIB i El Pi també hi han votat a favor, mentre que el PP, Ciutadans i Vox l'han rebutjada.

La moció presentada també demanava altres peticions a favor de la llibertat d'expressió, però només han rebut el vot favorable de MÉS i Unides Podem. En el document que han presentat es proposava que la institució insular donàs suport als artistes condemnats i encausats per exercir "el seu dret a l'expressió artística i a la llibertat d'expressió", referint-se als rapers de La Insurgencia, Valtonyc i Pablo Hasél.

De fet, la moció demana concedir un indult a aquests rapers i a qualsevol altra persona que sigui condemnada per "delictes d'opinió". També es reclamava modificar el Codi Penal i derogar la Llei de protecció de la seguretat ciutadana –coneguda popularment com a llei Mordassa– perquè "limiten el dret a l'expressió artística i a la llibertat d'expressió".

La consellera del PSIB Lorena Oliver ha comentat que Pablo Hasél no és a la presó per escriure cançons, tot i que ha dit que es podria debatre la condemna, però en cap cas el raper és una icona de la llibertat d'expressió. "La llibertat d'expressió no ha de justificar-ho tot", ha dit la socialista, i ha assenyalat que els polítics no han de dir quan s'ha de restringir o no.

En aquest sentit, el portaveu de MÉS, Guillem Balboa, ha apuntat que la moció no pretenia defensar Hasél "en tots els aspectes de la seva existència". "Puc admetre que les qüestions de llibertat d'expressió són complexes i els límits són difusos, però alguna cosa no va bé quan artistes, periodistes, actors i editorials s'han de preocupar o autocensurar per evitar acabar davant un jutge".

La portaveu d'El Pi, Xisca Mora, ha considerat que no es pot utilitzar la música per desitjar la mort i calumniar, i que això no està emparat per la llibertat d'expressió. La regionalista, però, ha afegit que potser les penes són "desproporcionades" i que es podria modificar el Codi Penal, però no demanar indults com han proposat MÉS i Podem.

"La moció defensa un delinqüent –referint-se a Pablo Hasél– que diu porqueria", ha criticat la portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña. El conseller del PP Jeroni Salom ha dit que la moció no hauria de ser tractada al ple del Consell perquè Podem té representació al Congrés i pot canviar les peticions que proposa.

stats