Discriminació lingüística
Societat 05/07/2023

La Plataforma per la Llengua denuncia que la Universitat d'Elx impedeix presentar documents en valencià

Les bases per optar a unes ajudes a la investigació de la Càtedra Misteri d’Elx obliguen a aportar els documents en castellà

Ara
2 min
Façana de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

ValènciaLa Plataforma per la Llengua ha anunciat que presentarà una queixa formal a la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) després que el rector, Juan José Ruiz, no hagi respost a la petició de l'entitat perquè la institució rectifiqui les bases d'unes ajudes a la investigació de la Càtedra Misteri d'Elx que obliguen a presentar la documentació en castellà. L'entitat denuncia que aquesta exigència és "il·legal" i demana que es rectifiquin les bases per admetre documentació "en qualsevol dels dos idiomes oficials del País Valencià". També sol·licita que se suspenguin els efectes de la convocatòria fins que s'esmenin i s'adeqüin a la legalitat.  

L'associació, que va assabentar-se de la situació arran d'una queixa que va presentar un investigador al servei de denúncies de Plataforma per la Llengua, ha apel·lat a "la responsabilitat" de la universitat per rectificar la convocatòria i ha expressat que "la coneixença d'aquest requeriment" els ha generat "malestar, desconcert i perplexitat".

L'entitat també ha assenyalat que aquesta exigència és especialment cridanera quan la càtedra duu el nom d'una de les mostres més cabdals de la cultura del País Valencià com és el Misteri d'Elx. Es tracta d'un drama musical sobre la mort, l'assumpció i la coronació de la Verge Maria que s'ha representat en valencià sense interrupció des de mitjan segle XV i que va ser proclamat l'any 2001 com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. 

En un comunicat enviat als mitjans de comunicació, la Plataforma per la Llengua també ha criticat que la UMH no ofereixi "gairebé cap assignatura en valencià", una situació que ha qualificat d'"anòmala als territoris de parla catalana". L'entitat ha assenyalat que, tot i que la universitat forma part de la Xarxa Vives –que impulsa la cooperació entre les universitats de tot el domini lingüístic–, "tampoc no té cap versió completa de la pàgina web en valencià, atès que alguns dels documents i continguts que s'hi mostren estan únicament disponibles en castellà".

stats