Societat 13/11/2019

La Plataforma per la Llengua demanda 'El Mundo' per difamació

L'entitat considera que s'ataca el seu l’honor perquè, en un article publicat en l'edició balear, s'afirma que el seu ideari “incita a matar” i “es mofa de les víctimes del terrorisme”

Ara Balears
2 min
Captura de l'article pel qual la Plataforma per la Llengua ha interposat la demanda

PalmaLa Plataforma per la Llengua ha presentat una demanda judicial contra el diari 'El Mundo' per "intromissió il·legítima en el seu dret a l’honor", tal com ha informat l'entitat en un comunicat de premsa. L'ONG del català ha emprès aquesta acció després que el 2 de desembre del 2018 el diari publicàs un article signat per Ramon Aguiló Obrador —a qui també s’ha demandat— en què s’assenyalava "lliure albir per als que inciten a matar guàrdies civils i es mofen de les víctimes del terrorisme, aquest és l'ideari de la Plataforma per la Llengua". La notícia es titulava 'El insaciable rencor del catalanismo'.

En la demanda presentada al jutjat de primera instància de Barcelona es denuncia que aquesta afirmació "denigra la dignitat i l’honor de la Plataforma per la Llengua, una entitat que fa més de 25 anys que treballa de manera cívica en la promoció i defensa de la llengua catalana i que té prop de 20.000 socis que també són atacats per aquesta difamació", defensa l'entitat. Els serveis jurídics de la Plataforma entenen que "l’actuació del Sr. Aguiló —i la del mitjà que li dona recer— és menyspreable i que supera el límit de no fer servir frases o expressions injurioses, denigrants, ultratjants o ofensives que les separarien de la llibertat d’expressió".

Per aquest motiu, la Plataforma sol·licita el rescabalament del dany moral ocasionat amb una indemnització de 30.000 euros, que haurien de satisfer les dues parts demandades, el diari i l’autor de l’article, en cas d’una sentència favorable. L’entitat destinaria aquests diners a impulsar accions de promoció del català entre els joves.

L’ONG del català va impulsar aquesta demanda el mes de desembre passat i l’ha poguda tirar endavant gràcies al suport econòmic de 865 persones, que varen fer donatius a través d'una plataforma de micromecenatge i ara permetran costejar les accions judicials contra aquest mitjà de comunicació.

stats